88% zou een donororgaan willen ontvangen, 26% is donor

Meer dan de helft van Nederlanders van 18 jaar en ouder (57%) is bereid na zijn dood eigen organen en weefsels te doneren. Maar liefst 9 van de 10 mensen zouden een orgaan willen ontvangen mocht dat nodig zijn. Bijna de helft (44%) vindt dat als je wilt ontvangen, je ook moet willen geven. Voor 51% van de circa 9 miljoen niet-geregistreerde mensen weegt dat argument mee bij de positieve houding.[1] Dit en meer blijkt uit representatief onderzoek onder 1.047 Nederlanders naar hun houding ten opzichte van orgaandonatie. Momenteel is 26% van ons land van 18 jaar en ouder geregistreerd als donor.

Op maandag 12 oktober start de jaarlijkse Donorweek in CORPUS, ‘reis door de mens’. De Donorweek is onderdeel van de campagne ‘Donor worden. Waar wacht je nog op,’ die drie weken lang mensen met een donororgaan aan het woord laat. Zij weten als geen ander hoe belangrijk je kunt zijn als orgaandonor. Hun leven is gered door iemand die zijn organen afstond. Zij sporen dan ook iedereen aan om zich te registreren als orgaandonor. Dat is namelijk belangrijk, voor iedereen. Want de kans bestaat dat je zelf ooit een donororgaan nodig hebt.

Een van de initiatiefnemers is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Schippers: “Als je op een wachtlijst staat omdat je een nier, hart of lever nodig hebt. Als je leven on hold staat omdat er geen organen beschikbaar zijn. Dan besef je pas echt het belang van orgaandonatie. Wie zelf in die situatie graag een orgaan zou ontvangen, kan niet wegkijken van de vraag Word ook jij donor? Deze vraag is niet vrijblijvend, het antwoord ook niet.”

Donorweek-docu’s in première
In de campagne die rondom de Donorweek wordt gehouden, staan twaalf mensen met een donororgaan centraal. Ooit registreerden ze zich als donor voor een ander, maar totaal onverwachts werden ze zelf ontvanger. Nooit gedacht dat hun dat zou overkomen. Drie bekende Nederlanders te weten Hadewych Minis, Patricia Steur en Roel van Velzen, brengen op maandag 12 oktober drie van deze persoonlijke verhalen in beeld. Hierbij staat wederkerigheid centraal: Je zou donor moeten worden, want als je zelf een orgaan nodig hebt dan zou je dat ook heel graag krijgen. Elke BN’er vertegenwoordigt een ambacht – acteren, fotografie, zang – en doet vanuit zijn of haar expertise iets terug in ruil voor het vertelde donorverhaal. Van deze interactie tussen ontvanger van een orgaan en fotograaf, actrice en zanger worden drie mini-documentaires gemaakt die tijdens de Donorweek in première gaan.

Levens redden
Een kwart van de Nederlanders (26%) staat als donor geregistreerd en daar komen er elk jaar meer bij. Van de niet-geregistreerde respondenten is 65% van plan dit in de nabije toekomst wel te doen. Met 73% is de belangrijkste reden voor Nederlanders om donor te worden dat je daar levens mee kunt redden. 61% vindt het zonde als je je organen na je dood voor jezelf houdt, terwijl een ander ze hard nodig heeft. Mensen die zich al als donor hebben geregistreerd, noemen dit opvallend vaker (66%) dan Nederlanders die dat (nog) niet hebben gedaan (45%). Een derde belangrijke reden om donor te worden is dat door het doneren van je organen en weefsels de kwaliteit van (meerdere) leven(s) kan worden verbeterd (57%). 44% vindt dat als je zelf bereid bent een orgaan te ontvangen, je ook bereid moet zijn er één te geven.

1 op de 10.000
Afgelopen jaar zeiden in Nederland 137.000 mensen ja tegen donor worden. Dat klinkt als een heleboel, maar het is nog lang niet genoeg. Er staan meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst en in 2014 overleden 134 wachtlijstpatiënten omdat een donororgaan te laat kwam. Dat wachten duurt zo lang, omdat maar 1 op de 10.000 als donor geregistreerde Nederlanders onder de juiste omstandigheden overlijdt om daadwerkelijk organen af te kunnen staan voor transplantatie. Er zijn dus veel meer donoren nodig, om de levens van mensen op de wachtlijst te redden. Daarom zetten ontvangers van een donororgaan, bekende Nederlanders, bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij orgaandonatie zich tijdens de Donorweek in om zoveel mogelijk donorregistraties binnen te halen.

Over de Donorweek
De Donorweek is onderdeel van de campagne ‘Donor worden. Waar wacht je nog op,’ een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, diverse gezondheidsfondsen, patiëntenorganisaties en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Via www.wordookdonor.nl kunnen alle Nederlanders van 12 jaar en ouder zich registreren als donor.