Prinses Beatrix bij jubileumsymposium Wereld Parkinson Dag 2017

Op zaterdagochtend 8 april woont Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden het jubileumsymposium van de Parkinson Vereniging bij, dat plaatsvindt in het kader van Wereld Parkinson Dag 2017. Tijdens de bijeenkomst wordt stilgestaan bij het 40-jarig bestaan van de vereniging. Ook is het in 2017 precies 200 jaar geleden dat de ziekte van Parkinson voor het eerst werd beschreven. Het jubileumsymposium vindt plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein.

Verschillende sprekers met uiteenlopende achtergronden zullen gedurende het symposium hun visie geven op het centrale thema ‘Hoe ziet de (parkinson)zorg er over een aantal jaar uit?’

Prinses Beatrix zal een groot deel van het ochtendprogramma bijwonen. Zo is zij aanwezig bij de presentatie van Antonio Melendez die op 8-jarige leeftijd de diagnose parkinson kreeg. Ook gaat zij luisteren naar de presentatie van prof. dr. Teus van Laar, hoogleraar en neuroloog in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Hij spreekt over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geavanceerde therapieën.

In de middag laat Nicolette Warmenhoven, van het Institute for Positive Health, het aanwezige publiek kennismaken met het begrip ‘positieve gezondheid’. Daarna gaat neuroloog Bart Post vooruitblikken naar de toekomst van de (parkinson)zorg. Tot slot deelt ‘de trendwatcher des vaderlands’ Adjiedj Bakas zijn opvatting over de algehele gezondheidszorg en hoe deze zich volgens hem in de komende jaren zal gaan ontwikkelen.

Olga Commandeur, ambassadeur van de Parkinson Vereniging, treedt tijdens het jubileumsymposium op als dagvoorzitter. Tevens verzorgt zij een bewegingskwartiertje voor het aanwezige publiek.

De ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij zenuwcellen langzaam maar zeker afsterven. Door het afsterven ontstaat een tekort aan dopamine. Het gevolg is dat de hersenen verkeerde signalen afgeven aan andere hersengebieden. Dit leidt ertoe dat bij parkinsonpatiënten traagheid, bewegingsarmoede, beven en cognitieve problemen kunnen ontstaan.  Er bestaat nog geen behandeling om deze ziekte te genezen.