6 op de 10 Nederlanders maakt zich zorgen over hoge zorgpremie in 2024

De hogere zorgpremie zet de portemonnee van Nederlanders in 2024 verder onder druk. 61 procent maakt zich zorgen over het kunnen betalen van de zorgverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van Zorgwijzer, dat is uitgevoerd door Multiscope onder 3.208 respondenten.

In de Miljoenennota wordt voorspeld dat de zorgpremie komend jaar met bijna 12 euro per maand stijgt. DSW is de eerste zorgverzekeraar die deze trend bevestigt met een verhoging van 11,50 euro per maand voor de basisverzekering.

Dubbele klap

De stijgende ziektekostenpremie is echter niet de enige zorg. In de begrotingsstukken staat namelijk ook dat de zorgtoeslag volgend jaar omlaag gaat. Een dubbele klap voor huishoudens. Gemiddeld ontvangen toeslaggerechtigden in 2024 ongeveer 300 euro minder dan in 2023. De definitieve zorgtoeslag wordt via de Belastingdienst gepubliceerd, na bekendmaking van de premies komend weekend.

Al met al zien Nederlanders een flinke lastenverzwaring tegemoet, wat leidt tot de nodige bezorgdheid, blijkt uit het onderzoek. 9 procent maakt zich ernstig zorgen over het niet kunnen betalen van hun zorgverzekering in 2024. Het merendeel, 52 procent, uit lichte tot gemiddelde zorgen. 39 procent van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over de stijgende premie.

Overstap of aanpassing

In een poging de zorgverzekering komend jaar betaalbaar te houden, overweegt 25 procent van de Nederlanders te wisselen van zorgverzekeraar, terwijl 28 procent denkt aan een aanpassing bij de huidige verzekeringsmaatschappij.

“Door stijgende energiekosten, duurdere boodschappen en de oplopende zorgpremie zitten steeds meer mensen financieel in het nauw. Daardoor zal sneller de keuze gemaakt worden om te bezuinigen op de tandverzekering of aanvullende verzekering”, stelt Koen Kuijper, expert bij Zorgwijzer.

In het onderzoek dat Zorgwijzer heeft laten doen door Multiscope, overweegt 40 procent het aanvullende pakket te verlagen of te schrappen. 22 procent denkt aan een goedkopere basisverzekering – met mogelijk minder goede voorwaarden. 17 procent van de Nederlanders overweegt om het eigen risico vrijwillig te verhogen, in ruil voor een lagere premie.

Risico’s en kansen

Kuijper waarschuwt consumenten voor de risico’s: “Het aanpassen van de dekking of het vrijwillig verhogen van het eigen risico is een riskante zet voor mensen die het financieel al moeilijk hebben. Als ze ineens medische zorg nodig hebben, hebben ze het geld vaak niet op de plank liggen en komen ze in de knel.”

Maar er zijn ook kansen. “Als je al jarenlang bij dezelfde zorgverzekeraar zit en er niet naar hebt omgekeken dan bestaat de kans dat je een te uitgebreid pakket hebt en teveel betaalt”, aldus Kuijper.

Gemiddeld stapt zo’n 6 tot 7 procent van de bevolking over van zorgverzekering, blijkt uit cijfers van Vektis. Begin dit jaar was er een record van 8,5 procent, wat neerkomt op 1,5 miljoen verzekerden.

De volledige onderzoeksresultaten zijn hier terug te vinden.