7 tips om te starten met gezond afvallen

Afbeeldingsresultaat voor losing weightGezond afvallen doe je niet zomaar even. Als je gezond en verantwoord wilt afvallen is het verstandig om te zorgen voor een goede start. Deze basis helpt je al om het resultaat te bereiken wat je voor ogen hebt. Op deze pagina geven we jou 7 tips om op een verantwoorde manier je voor te bereiden op het afvalproces.

TIP 1 :Noteer je gewicht, BMI en omtrek

Pak de weegschaal en weeg jezelf. Noteer dit gewicht zodat je straks goed in de gaten kunt houden hoeveel je al bent af gevallen en je geen gok hoeft te doen. Met jouw gewicht, jouw lengte en de omtrek kun je heel makkelijk de BMI berekenen en dus zien hoeveel je te zwaar bent.

TIP 2: Val af als je er klaar voor bent

Begin met afvallen wanneer je er zelf klaar voor bent. Dus het hoeft niet op 1 januari omdat het een goed voornemen is, het mag ook op 10 januari 😉 Als je bijvoorbeeld verdrietig bent is het geen goed moment en kun je beter even wachten.  In moeilijke periodes in je leven is het 10 keer zo zwaar om af te vallen.
In sommige gevallen is het beter niet af te vallen, bijvoorbeeld als je zwanger bent, borstvoeding geeft, diabetes bent of ouder dan 70 jaar.

TIP 3: Bepaal je doel

Bepaal van te voren jouw doel. Hoe veel wil je afvallen, wat is je streef gewicht? Wees realistisch. Ook al wil je 20 kilo kwijt, begin met 5 kilo. Dit is makkelijker te verwezenlijken en uiteindelijk zul je dit doel sneller bereiken wat je een goed gevoel op levert. Bepaal ook een redelijk termijn. Een realistisch streven is 0,5 tot 1 kilo per week.

TIP 4: Maak duidelijke afspraken met jezelf

Duidelijke afspraken met jezelf helpen jou het doel te bereiken. Bedenk van te voren een plan en laat je niet verleiden. Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter jij de verleidingen aan kunt. Maar denk eraan al doende leert men dus stel jouw afspraken onderweg gerust bij.

Tip 5: Zoek professionele hulp

Denk je dat je het niet alleen aan kunt wees dan niet angstig om professionele hulp in te schakelen. Een diëtist kan je bijvoorbeeld helpen om jouw leefstijl onder de loep te nemen en samen aan te passen. Zij hebben hiervoor geleerd en kunnen goed inschatten wat voor jou haalbaar is en wat niet.

Ook zijn er verschillende boeken en hulpmiddelen aanwezig op het Internet. Er zit er vast wel eentje bij die bij je past. Kijk bijvoorbeeld eens naar:
FitChef
Afslank Receptenbijbel
– Het VITADIS Slanker leven plan
De gezonde ontbijtbijbel

TIP 6: Afvallen doe je niet alleen

Afvallen alleen kan natuurlijk, maar is erg ongezellig. Bovendien is gebleken dat als je het samen doet er een grotere kans van slagen is. De hulp die je hard nodig hebt kun je natuurlijk vinden bij familie en vrienden maar ook zijn er tal van facebook groepen waar je samen kunt diëten. Deze stok achter de deur helpt je door moeilijke momenten heen.

TIP 7 : Bekijk je eetpatroon

Jouw eetpatroon heeft er voor gezorgd dat je op dit punt bent beland. Maar jouw eetpatroon zal ook de reden zijn of je wel of niet afvalt en wat er daarna met je gewicht gebeurt. Jouw eetpatroon is verleden tijd! Maak een nieuw eetpatroon voor tijdens maar zeker ook voor Na jouw dieet. Oude gewoontes de deur uit en vol goede moed er tegen aan. Als je het moeilijk vind kun je hierover advies inwinnen bij een diëtiste. Een idee van je eetpatroon kun je krijgen door alles wat je eet vast te leggen in een app zoals Foodzy.