Aandacht voor verlies op Nationaal Oogcongres

Mede door de vergrijzing worden steeds meer Nederlanders getroffen door een oogziekte, vaak met slechtziendheid tot gevolg. Tijdens het Oogcongres op 18 november in Utrecht gaat professor Manu Keirse, emeritus hoogleraar verliesverwerking, uitgebreid in op de betekenis van zichtverlies en hoe je dit kunt overleven.

Rouw doet denken aan het verdriet om het verlies van een dierbare, maar is veel breder. Als je problemen krijgt met je gezichtsvermogen, sta je voor een levend verlies zonder eindpunt. Mensen verwachten dat je ermee leert leven, maar wat is dat?

Teleurstelling
De Vlaamse klinisch psycholoog en auteur Manu Keirse is beroemd vanwege zijn onorthodoxe kijk op omgaan met verlies. Als het gaat om ziek worden of het krijgen van een beperking wordt, net als bij het verlies van een dierbare, vaak gesproken over ‘accepteren’ en ‘verwerken’. Keirse neemt hier afstand van: “Hoe kun je verwerken dat je niet meer kunt lopen? Of accepteren dat je niet meer gezond bent of langzaam je zicht verliest? Dat is echt onzin. Je kunt ermee leren omgaan, de pijn en teleurstelling op een andere manier vasthouden, maar dat is het dan ook.”

Emotioneel aspect
Artsen en verpleegkundigen hebben voortdurend te maken met verlies. Toch worden zij vooral opgeleid om lichamelijke aandoeningen te onderzoeken en te behandelen en zijn ze veel minder toegerust om je te helpen met de emotionele beleving van wat je overkomt. In de lezing op het Oogcongres wordt ingegaan op wat verlies van gezichtsvermogen kan betekenen en hoe je dit kunt overleven. Er worden concrete tips aangereikt voor de persoon zelf en voor de familie.

Oogcongres
Het Oogcongres vindt plaats op zaterdag 18 november 2017 in het Media Plaza van de Jaarbeurs. Iedereen kan zich hier laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de oogzorg. Het congres is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG. Toegang, inclusief lunch, kost €17,50. Leden van de patiëntenverenigingen ontvangen €5 korting. Meer informatie en aanmelden: www.oogcongres.nl.