Acupunctuur kan ouderenzorg betaalbaar houden

Door ouderen die last hebben van pijn, slaapstoornissen en depressie te behandelen met acupunctuur kunnen hun klachten tegen relatief lage kosten verholpen worden. Zo kan het steeds duurder wordende Nederlandse zorgstelsel ondanks de vergrijzing betaalbaar blijven.

Dat stelt de Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland (WAVAN). De vereniging houdt zaterdag 19 november in Bunnik zijn herfst-symposium over de voordelen van Chinese geneeskunde in de ouderenzorg, bedoeld voor artsen, acupuncturisten, beleidsbepalers, journalisten en andere belangstellenden.

Internationale onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat acupunctuur diverse klachten kan verminderen. De GERAC-studies in Duitsland, gepubliceerd in het toonaangevende ‘Deutsche Ärzteblatt’, en onderzoek van de wetenschappers Andrew J. Vickers, Klaus Linde e.a. onder 17.922 mensen toonden aan dat acupunctuur lage rugpijn, nek- en schouderpijn, chronische hoofdpijn en artrose kan verminderen. Nederlands onderzoek van psychologe-acupuncturiste Peggy Bosch toonde aan dat acupunctuur ook effect kan hebben op depressies en slaapstoornissen. In Korea, China en Japan wordt acupunctuur al naast de conventionele psychiatrie toegepast.
Mede dankzij deze onderzoeken wordt in Duitsland een acupunctuurbehandeling via het basispakket vergoed en in Zwitserland zelfs alle traditionele Chinese medische behandelingen (TCM). In Nederland vergoeden zorgverzekeraars acupunctuur alleen via de aanvullende verzekering. ,,Als dat via het basispakket gebeurt – waarvoor ook de Nederlandse Patiënten Vereniging Acupunctuur (NPVA) ijvert -, zullen meer ouderen gebruik kunnen maken van acupunctuur. Dat is goedkoper dan reguliere zorg, zoals ziekenhuisopname, zodat enorm bespaard kan worden op de alsmaar stijgende zorgkosten in het land,” aldus dr. Chun Lee Oei-Tan van de WAVAN.

Het symposium wordt op 19 november van 10.00 tot 17.00 uur gehouden in het Postillon Hotel in Bunnik. Docent is Dr. Sun Peilin, TCM specialist uit Gent. Hij is auteur van verschillende boeken over pijnbehandeling via TCM en acupunctuur en hoofdredacteur van het tijdschrift ‘The treatment of pain with Chinese herbs and acupuncture’, uitgegeven door Churchill en Livingstone (Elsevier).

De WAVAN is de enige artsenvereniging die via haar onderwijsstichting SWERF (Stichting WAVAN Education and Research Foundation) een opleiding tot acupunctuur-arts in Nederland organiseert. Daarnaast biedt zij onderwijs en nascholing op het gebied van acupunctuur. Maandelijks zijn er opfriscursussen in Bunnik en per kwartaal is er een symposium. De stichting start in januari met een nieuwe opleiding medische acupunctuur. ,,Nu basisartsen nauwelijks een plek kunnen krijgen in de vervolgopleidingen tot specialist, zouden ze zich ondertussen tot acupunctuurarts kunnen laten opleiden, om zo te kunnen bijdragen in het beteugelen van de kosten in de zorg,” oppert Oei-Tan.