Alzheimer Nederland toert rond met grootste collectebus van Nederland

Het begon met een woordgrap maar wordt nu realiteit: van 9 tot en met 14 november rijdt ‘de grootste collectebus voor een toekomst zonder alzheimer’ door Nederland. De tot collectebus omgetoverde touringcar van Connexxion doet iedere dag een grote stad aan om extra geld op te halen tijdens de collecteweek. Maar vooral: om zo veel mogelijk aandacht te vragen voor dementie in de grote steden.

Gea Broekema-Procházka, directeur Alzheimer Nederland: “Wij hebben 20.000 actieve collectanten in het land, zij collecteren vooral buiten de grote steden. In de stad is echt een tekort aan collectanten. Daar gaan we nu verandering in brengen. Connexxion brengt extra collectanten naar de grote steden om daar een handje te helpen. En dat is hard nodig.”

Dementie de grootste doodsoorzaak in Nederland
De jaarlijkse collecte is een belangrijke bron van inkomsten voor Alzheimer Nederland. De noodzaak om een oplossing te vinden ter preventie of genezing van de ziekte wordt steeds groter. In 2014 was dementie voor het eerst doodsoorzaak nummer 1 in Nederland (bron: CBS). Dagelijks worstelen honderdduizenden mensen met de gevolgen van dementie. Als patiënt, of als naaste. Naar verwachting hebben in 2040 een half miljoen mensen dementie. En daarvan wonen veel mensen in de grote steden.

De ambitie
Met de opbrengst van de collecte maakt Alzheimer Nederland belangrijk onderzoek mogelijk, zodat we in de toekomst dementie kunnen voorkomen én genezen. En daarnaast helpt de organisatie bij het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie én hun naasten. Broekema-Procházka: “Vorig jaar haalden de collectanten 1,5 miljoen euro op. Een geweldig bedrag. Dat resultaat heeft ons gesterkt in het vergroten van onze ambitie. We willen doorgroeien naar 2 miljoen euro. Dat maakt ons nog sterker in de strijd tegen dementie”.

Ludieke actie in samenwerking met bekende sprekers en artiesten
Met de grootste collectebus laat Alzheimer Nederland zien dat collecteren anno 2015 nog steeds innovatief én persoonlijk kan zijn. Door letterlijk een touringcar te vullen met collectanten creëert zij de allergrootste collectebus van Nederland, die naar de mensen toe komt. De grootste collectebus voor een toekomst zonder alzheimer wordt mede mogelijk gemaakt door Connexxion.

In alle steden is er medewerking van bijzondere sprekers/artiesten:
– Amsterdam: Neuropsycholoog prof. Erik Scherder geeft een speciale college-tour, in de bus en bij aankomst op het Museumplein. In aanwezigheid van o.a. Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland

– Den Haag, het Plein: Alzheimer Nederland biedt op deze nationale ‘Dag van de Mantelzorg’ een petitie aan in het kader van de ‘Glasgow Declaration’, over de rechten van mensen met dementie.

– Groningen: 150 studenten van het Alfa-college (MBO richting verzorging & verpleging) in Groningen krijgen voorlichting over dementie en collecteren mee op de Grote Markt. Singer songwriter Sofia Dragt brengt bij de bus enkele nummers ten gehore.

– Utrecht: Wethouder en loco-burgemeester Victor Everhardt verzorgt de aftrap van de collecte op het Vredenburg. Singer songwriter Sofia Dragt treedt op met o.a. ‘Sing each other to sleep’.

– Rotterdam: de grootste collectebus staat die middag bij de Markthal. Hier draagt schrijver Hugo Borst voor uit zijn boek ‘Ma’, over zijn moeder met dementie. Ook hier treedt Sofia Dragt op.

– Maastricht: Afronding van de tour op de Grote Markt in aanwezigheid van een lokale prominent (informatie volgt), muzikale omlijsting: Sofia Dragt.