AMC krijgt nieuwe ingang met park

Het ontwerp ‘AMC Health Park’ heeft de ontwerpprijsvraag voor de nieuwe entree voor het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gewonnen. Het winnende ontwerp is ingetogen, voor de nieuwe entree komt een park. “Het geheel komt sympathiek en vriendelijk over en sluit goed aan met de omgeving”, aldus de jury.

Het AMC, begin jaren tachtig in gebruik genomen, is dringend aan een nieuwe hoofdingang toe. Het huidige toegangsgebied, een jungle van asfalt en auto’s, maakt de entree niet erg plezierig. Ook leeft de wens dat het AMC één ingang krijgt voor het publiek, zodat de bezoekers binnen en overdekt naar polikliniek of ziekenhuis kunnen lopen. Nu zijn er nog twee ingangen.

Om het beste resultaat te krijgen, heeft het AMC een ontwerpprijsvraag uitgeschreven voor een veilige, gastvrije, transparante en comfortabele ontvangstruimte. De organisatie van de prijsvraag in twee ronden was in handen van Architectuur Lokaal. Iedereen kon in de eerste ronde een visie indienen. Het resultaat was zestig inzendingen, waaruit de jury vijf visies koos. Deze zijn uitgewerkt tot ontwerpen, die in augustus in het AMC geëxposeerd zijn.

Uit de vijf ontwerpen heeft de jury, met onder meer Rijksbouwmeester Floris Alkemade, zijn keuze gemaakt. Het winnende ontwerp, AMC Health Park, is van de hand van de samenwerkende architecten Maarten van Tuijl, Tom Bergevoet en Studio Nuy van Noort. Emile Spek, directeur huisvesting van het AMC en lid van de jury, is blij met de uitkomst van de prijsvraag. “We zijn blij dat veel ontwerpers aan de slag zijn gegaan. Er zijn veel visies ingediend, de prijsvraag heeft het niveau van de plannen zeker opgestuwd. Voor mij is dit het voorbeeld hoe een publieke instelling een opdracht moet verstrekken.”

Over het ontwerp zegt hij dat AMC Health Park op een goede manier verbinding maakt tussen het AMC met zijn directe en ruime omgeving. “Als je van het station Holendrecht komt, dan heb je meteen het gevoel dat je een verbinding hebt met het AMC. Je kunt ervan uitgaan dat er tussen het station en het AMC een van de bijzondere openbare ruimtes van Amsterdam komt te liggen.“ De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe entree beginnen voorjaar 2018. Eind 2019 is het project klaar. Met de realisatie van het winnende plan is een investering van ongeveer 10 miljoen euro (incl. BTW) gemoeid.