Arts assistent MST verbetert Amerikaans onderzoek

Profielfoto van Marjolein HeuvelmansMarjolein Heuvelmans, assistent in opleiding tot longarts in MST, krijgt morgen tijdens het Nationale Longkanker Symposium in Amsterdam de prestigieuze Vera Bonta prijs overhandigd. Hiermee publiceert ze het beste proefschrift op het gebied van longkanker in de Benelux in de afgelopen twee jaar.

In Nederland sterven jaarlijks zo’n 10.000 mensen aan de gevolgen van longkanker. Dit aantal kan naar beneden als de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium wordt vastgesteld. In Amerika hanteren ze hiervoor preventieve screening bij zware rokers. Een methodiek die in Nederland nog niet toegepast wordt, maar die mogelijk zou kunnen leiden tot een afname van longkankersterfte van 20 procent.

De nadelige bijvangst van de Amerikaanse methode is dat er relatief veel (27%) vals alarm is. Niet alle vlekjes op een longfoto zijn foute boel, maar worden wel zo geïnterpreteerd. Deze foutmarge zorgt voor onnodige kosten, maar vooral ook voor onnodige onrust.

In het promotie-onderzoek beschrijft Marjolein Heuvelmans criteria om beter vast te kunnen stellen welke vlekjes duiden op beginnende longkanker en welke niet. Hiermee wordt de foutmarge van de Amerikaanse screeningsmethode met een factor tien kleiner. Lagere kosten, minder onrust. Zo komt de preventieve screening op longkanker in Nederland wellicht weer een stapje dichterbij.