CWZ diëtist Sophie Luderer wint belangrijke prijs met game voor nierpatiënten

Met de game ‘Beter weten, beter eten’ is het voor nierpatiënten gemakkelijker om hun dieet beter te volgen. En dat is erg belangrijk voor deze voor groep patiënten om verergering van nierschade proberen te beperken. Vandaag krijgt CWZ-diëtist Sophie Luderer de Maria ter Welle prijs van de Nierstichting. Deze prijs is een aanmoediging voor initiatieven van zorgprofessionals die het leven van nierpatiënten verbeteren.

Sophie Luderer ontwikkelde een serious game op persoonlijke titel samen met Louise Witteman (Robin Health Games). Het is een digitaal spel voor tablet of telefoon. Het spel is getest onder nierpatiënten in CWZ.

Laagdrempelig informatie geven
Het dieet bij een nierziekte is meestal streng en complex. Het draait om beperken van voedingsstoffen waar patiënten vaak nog nooit van gehoord hebben (zoals kalium, natrium, eiwit en fosfaat) en die vaak niet terug te vinden zijn op het etiket. De tijd voor een dieetconsult is beperkt, terwijl er specifieke kennis over voedingsstoffen overgebracht moet worden. Daarnaast  is bekend dat mensen maar 10% onthouden van wat ze in de spreekkamer horen. Het gevolg? Een slechte dieetuitvoering.  Uit angst om iets verkeerd te eten, leggen sommige patiënten zichzelf onnodige beperkingen op, maken de verkeerde keuzes of zijn juist helemaal niet meer gemotiveerd om op hun dieet te letten.

Sophie en Louise ontwikkelden een zogenaamde ‘serious game’.  De nierpatiënt of elke andere geïnteresseerde kan deze game op elk moment spelen op een mobiele telefoon of tablet. Het spel bestaat uit verschillende levels, waarbij de speler aan de hand van foto’s kiest in welk product bijvoorbeeld het minst zout of kalium zit. Tijdens het spelen ontvangt de speler extra dieettips en kunnen scores gedeeld worden met andere spelers.

Game getest in CWZ
Hoewel Sophie en Louise de game op eigen initiatief ontwikkelden, is deze al getest door nierpatiënten van CWZ.  De reacties zijn ronduit positief. Patiënten vinden het een leuke,  begrijpelijke en laagdrempelige manier van leren.  De spelers gaven aan naderhand betere dieetkeuzes te maken, wat bij sommigen ook daadwerkelijk terug te zien was in de bloeduitslagen.

Maria ter Welle prijs
Deze jaarlijkse prijs is een initiatief van de Nierstichting, samen met de Willem Kolff Stichting. Zij vinden dat innovaties diepatiëntenzorg verbeteren, het verdienen om breder ingezet te worden. Het geldbedrag dat Sophie en Louise hiermee hebben gewonnen gaan ze gebruiken om de game verder te ontwikkelen. Ze hopen dat de game binnen nu en enkele maanden live zal gaan. Hij is dan verkrijgbaar in de App store. Daarnaast willen ze het spel ook graag landelijk uitrollen, zodat zoveel mogelijk nierpatiënten van de nieuwe toepassing kunnen gaan profiteren. Want waarom zouden we zoiets moois alleen binnen CWZ houden?