Deel een compliment uit aan een mantelzorger bij dementie

Het is vandaag de Dag van de Mantelzorg. Alzheimer Nederland vraagt deze dag extra aandacht voor mantelzorgers bij dementie. Zij verdienen een steuntje in de rug. Een arm om de schouder. Een luisterend oor. Én een mooi complimentje.

Zwaar belast
Uit de recent verschenen tweejaarlijkse Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland blijkt dat de belasting van mantelzorgers van een dierbare met dementie in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Partners van thuiswonende mensen met dementie zijn het zwaarst belast. Alzheimer Nederland speelt hier op in met het platform dementie.nl, dat zich richt op alle mantelzorgers van een naaste met dementie.

Start social media campagne
In het kader van de Dag van de Mantelzorg 2016 start op 10 november een social mediacampagne om de mantelzorgers in Nederland een compliment te geven. Iedereen kan mee doen en een compliment uitdelen. Er zijn drie liefdevolle zinnetjes verzameld en in een tegeltje gezet. Deze complimentjes staan op de Facebook pagina van Alzheimer Nederland, daar kunnen ze met iedereen worden gedeeld.

Dementie.nl – Zorg volhouden en organiseren
Het vorig jaar gelanceerde online platform dementie.nl heeft inmiddels 263.000 mantelzorgers mogen ondersteunen met concrete tips, brede informatie en ervaringen van andere mantelzorgers. Het platform blijft zich continue ontwikkelen op basis van de wensen en behoeften van mantelzorgers.
Met nu ruim 200 informatiepagina’s, 60 tips en ervaringsverhalen kan elke mantelzorger bekijken wat voor hem op dit moment nodig is in de zorg voor de naaste met dementie.
Ook kan de bezoeker van het platform in contact komen met experts en gerichte vragen stellen aan experts op het gebied van zorg, pensioen en notariële zaken, maar ook aan een casemanager dementie, een huisarts en de experts bij Alzheimer Nederland. Na het doen van de laagdrempelige ‘Mantelzorg- test’ krijgt de deelnemer een advies en direct gerichte informatie via het platform om de mantelzorgbelasting te verlichten.

Van diagnose tot nazorg
Jacqueline Stokman, projectleider Dementie.nl: “Het doel is een baken te zijn in de ondersteuning bij dementie in álle fasen van deze ziekte. Vanaf de diagnose tot en met de fase van nazorg zijn er heel veel vragen waar mantelzorgers mee rondlopen. Op veel van deze vragen zijn antwoorden te vinden op dementie.nl. Mensen delen er kennis en ervaringen uit om elkaar te ondersteunen.”