ETZ zet nieuw laxeermiddel in voor darmonderzoek

Voor een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) is het belangrijk dat de darmen goed schoon zijn. Patiënten van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) krijgen voortaan voor het reinigen van hun spijsverteringskanaal het laxeermiddel Eziclen voorgeschreven. “Deze vloeistof is voor patiënten veel beter te verdragen”, licht MDL-arts Robbert Eichhorn de keuze toe.

Het ETZ is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat kiest voor dit laxeermiddel. De keuze is gebaseerd op onderzoek bij driehonderd ETZ-patiënten. Uitkomst van deze studie is dat de patiënten de inname van Eziclen minder belastend vinden dan andere laxeermiddelen. “Bovendien zorgt het laxeermiddel voor schonere darmen”, stelt arts onderzoekster Sophie Giles. Zij heeft samen met de verpleegkundigen Marleen Wildhagen en Meike Broeren het onderzoek uitgevoerd. Bij het onderzoek is ook gekeken naar de patiëntenwaardering. “Iets meer mensen hadden last van buikkrampen, maar de nachtrust werd duidelijk minder verstoord. Conclusie is dat de patiënten het nieuwe middel beter waarderen.”

Zoeter
Door invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker worden steeds meer coloscopieën uitgevoerd. Het darmonderzoek vereist een zorgvuldige voorbereiding, door het grondig reinigen van de darmen. Daarvoor moeten normaal gesproken grote hoeveelheden laxeervloeistof worden gedronken. MDL-arts Eichhorn: “Patiënten moesten voorheen ongeveer vier liter laxeermiddel drinken voor het spoelen van de darmen, waarvan de zoute smaak als minder prettig wordt ervaren”. Het drinken van het laxeermiddel vinden patiënten vaak erger dan het darmonderzoek zelf. Het nieuwe laxeermiddel bestaat daarentegen uit twee kleine flesjes met vloeistof. Elk flesje moet met water worden aangevuld, tot twee keer een halve liter. Daarna kunnen patiënten een heldere drank naar keuze nemen, zoals bijvoorbeeld appelsap of bouillon. Een ander voordeel is dat het nieuwe laxeermiddel zoeter smaakt dan vergelijkbare middelen”.

Prettiger
Ook patiënt T. van Eeten (82) is zeer te spreken over het nieuwe middel: “Het nieuwe laxeermiddel is veel prettiger om in te nemen. De hoeveelheden zijn veel kleiner, ik hoef geen liters meer te slikken”. De heer Van Eeten heeft al drie keer een darmonderzoek in het ETZ gehad en kan dus het oude en nieuwe middel goed met elkaar vergelijken. “Tijdens mijn laatste onderzoek kon ik zelf op het beeldscherm zien dat mijn darmen veel schoner waren. Daardoor waren de darmpoliepen beter zichtbaar.”