De grootste snurker van Nederland 2015 is een vrouw

De grootste snurker van Nederland 2015 is na een zoektocht van een maand gevonden. Voor de tweede maal in de geschiedenis van de zoektocht, is de grootste snurker van Nederland een vrouw gebleken. Met een snurkpiek van 80dB was zij van de 150 inzendingen de grootste snurker van 2015 en evenaart zij met haar gesnurk het geluid van een alarm of een harde wekker.

De Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland zoekt ieder jaar naar de grootste snurker van het jaar. In de afgelopen 7 jaar was de grootste snurker enkel in 2013 een vrouw. Alle andere jaren was de grootste snurker een man. Met als record in 2009, 90dB aan snurkgeluid wat gelijk staat aan een luide drilboor.

De zoektocht naar de grootste snurker is niet enkel ludiek.
Anno 2015 rust er nog steeds een groot taboe rondom snurken in Nederland.
Vooral onder vrouwen is het taboe nog steeds zeer groot. Zij schamen zich voor hun gesnurk en zelfs onder vriendinnen durven zij zich niet te uiten over hun probleem.
Mannen daarentegen lachen juist over hun snurkprobleem, maar lossen het niet graag op aangezien zij het snurken juist als mannelijk ervaren.
Toch is het snurkprobleem onder partners nog steeds erg groot. 3/4 van alle chronisch snurkers in Nederland slaapt apart van hun partner. Dit veroorzaakt dan ook vaak voor grote irritatie onder partners.

Door de zoektocht naar de grootste snurker van Nederland probeert de snurkkliniek het nachtelijk probleem op deze manier meer bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen.

”Ook dit jaar is het weer gelukt de grootste snurker van Nederland te vinden, of beter, snurkster.
Het is bewonderenswaardig dat deze snurkster met haar geluid naar buiten treedt en het taboe rondom snurken hiermee helpt te verbreken. Anno 2015 is het ongelooflijk dat er nog steeds een taboe rust rondom zo’n groot maatschappelijk probleem. Hopelijk zijn we via deze manier op de juiste weg om de schaamte bij snurkende dames wat meer weg te nemen.”, aldus Olivier Tielemans, woordvoerder van de Kliniek voor Snurken en Apneu.

De grootste vrouwelijke snurker krijgt een speciale vrouwelijke snurkbeugel, welke de tong controleert en zodoende het snurkgeluid wegneemt.