“Hoe ouder hoe meer kans op epilepsie”

Veel mensen zien epilepsie als een aandoening die vooral jonge kinderen treft. Maar epilepsie komt op alle leeftijden voor. Naarmate de samenleving vergrijst, zijn er steeds meer ouderen die te maken hebben met epilepsie. Epilepsie komt vaak voor samen met andere aandoeningen, zoals een beroerte of een vorm van dementie. Het Epilepsiefonds pleit voor meer onderzoek. Zeker nu het aantal ouderen en dus het aantal mensen met epilepsie snel toeneemt en we steeds ouder worden. “Hoe ouder, hoe meer kans op epilepsie” stelt neuroloog Jordie van Tuijl.

“De eerste twee jaar na een beroerte is de kans op epilepsie het grootst”, vertelt neuroloog Jordie van Tuijl. “We zien vaak dat mensen daar totaal niet op zijn voorbereid. Soms zijn ze nog maar nauwelijks klaar met hun revalidatie en hebben ze net hun leven weer op de rit. Uit het niets komt daar een epileptische aanval die opnieuw voor een terugval zorgt. Soms vinden mensen de epileptische aanval nog ingrijpender dan de beroerte zelf. Veelal zijn mensen en hun omgeving er bovendien niet op voorbereid, wat de klap nog groter maakt.”

Andere ziekten en epilepsie
Een beroerte is niet de enige ziekte waarbij epilepsie voorkomt; er zijn meer ziekten waarbij epilepsie plotsteling kan ontstaan. “Alle aandoeningen die de structuur van de hersenen beïnvloeden vergroten de kans op epileptische aanvallen, ook als iemand die nooit eerder heeft gehad. Dus andere ziekten zoals vormen van dementie, een hersenontsteking en hersenletsel na een ongeval kunnen eveneens epilepsie met zich meebrengen”, aldus Van Tuijl.

Onderzoek en voorlichting
Onderzoek naar epilepsie bij ouderen zou met het oog op de vergrijzing grote prioriteit moeten krijgen, vindt het Epilepsiefonds. Hetzelfde geldt voor goede voorlichting zodat epileptische aanvallen beter en eerder worden herkend en hopelijk behandeld kunnen worden. Het fonds zamelt deze week tijdens de jaarlijkse collecte geld in om het werk voor mensen met epilepsie voort te zetten. Zo wil het fonds dankzij meer wetenschappelijk onderzoek mensen met epilepsie zicht op genezing bieden. Want de aandoening genezen of voorkomen, is nu nog niet mogelijk.