KNCV Tuberculosefonds brengt HIV- en TBC-experts samen in New York

“Samenwerking moet verbeteren om meer levens te redden en verspreiding tegen te gaan”

Voor het eerst in de geschiedenis staat woensdag 26 september een bijeenkomst van de Verenigde Naties in het teken van tuberculose. Hieraan voorafgaand organiseert KNCV Tuberculosefonds een ontbijtsessie met TBC- en HIV-experts, politici en donoren in het VN hoofdkwartier in New York. “We gaan daar met de vuist op tafel slaan. De samenwerking moet verbeteren om meer levens te redden,” aldus Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Het feit dat TBC nu op de hoogste politieke agenda staat, maakt duidelijk dat wereldleiders ongerust zijn over de humanitaire en economische gevolgen van de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Jaarlijks sterven 1,6 miljoen mensen aan TBC. Multiresistente TBC is een enorm probleem en de ziekte slaat hard om zich heen onder mensen met HIV. Onnodig, want TBC is goed te behandelen.

Een betere samenwerking tussen HIV- en TBC-bestrijdingsprogramma’s is één van de vlakken waarop veel winst te behalen valt. KNCV Tuberculosefonds, hét internationale expertisecentrum op het gebied van TBC-bestrijding, maakt zich daar al ruim 15 jaar hard voor en kreeg onlangs bijval van Bill Clinton. Tijdens de internationale Aidsconferentie afgelopen juli in Amsterdam, onderstreepte de voormalige Amerikaanse president dat TBC- en HIV-bestrijding hand in hand moeten gaan. Clinton: “Deze conferentie zou mensen eraan moeten herinneren dat tuberculose nog steeds de grootste moordenaar is van mensen met HIV.”

Ontbijtsessie – Leave no one behind
In New York neemt KNCV Tuberculosefonds nu opnieuw het voortouw. Kitty van Weezenbeek: “Onze projecten tonen aan dat we door een goede samenwerking meer personen met TBC en HIV opsporen, ze beter kunnen behandelen en ook gezondheidssystemen ontlasten.  Dit moeten we wereldwijd tot norm maken. Om dat af te dwingen, brengen wij alle hoofdrolspelers samen. Het is tijd  dat donoren, politiek, en experts deze TB/HIV samenwerking omarmen en concrete stappen zetten …”

Naast Van Weezenbeek spreekt staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) woensdag bij de ontbijtsessie met de titel ‘Leave no one behind: Scaling up integrated people-centred TB/HIV care towards universal health coverage’. De Nederlandse en Japanse overheden zijn co-host. Andere sprekers zijn onder andere Mr. Peter Sands (Global Fund), Irene Koek (USAID), Dr. Tedros Ghebreyesus (WHO), Mr. Michel Sidibe (UNAIDS) en Dr. Eric Goosby (speciale VN-gezant voor tuberculose). Evenals mensen uit door TBC-getroffen gemeenschappen en leiders van tbc-bestrijdingsprogramma’s in Nigeria en Zuid-Afrika.

Daarna is het de beurt aan de wereldleiders tijdens de VN-bijeenkomst. Hun steun en politieke commitment is noodzakelijk om de slagkracht tegen TBC op álle vlakken te kunnen vergroten.

Livestream side event, woensdag 26 september 13.30 – 15.30 uur. https://www.facebook.com/KNCVTuberculosisFoundation/

Livestream VN-bijeenkomst over tuberulose, woensdag 26 september. http://www.un.org/webcast/schedule/latest.html