KNGF Geleidehonden zet in op virtual reality

Meekijken over de schouder van een geleidehondentrainer; vanaf nu kan dat. Beleef het straatbeeld vanuit het oogpunt van de geleidehond in opleiding en bekijk welke keuzes hij onderweg maakt om obstakels te omzeilen. KNGF Geleidehonden lanceert een virtual reality (VR)-video om inzicht te geven in het werk van de blindengeleidehond en hoe deze wordt getraind. Maak van dichtbij mee hoe de hond een toonbank in een winkel zoekt, nauwe doorgangen leert inschatten en zie hem als ‘gewone hond’ spelen met soortgenoten op het veld. KNGF Geleidehonden zet de VR-video om voorlichting te geven op scholen, bij verenigingen en op evenementen.

Levensechte ervaring geeft sterkere binding
Peter van der Heijden, hoofd Training en Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden legt uit waarom voorlichting in deze vorm wordt ingezet: ‘In hun dagelijkse werk met geleidehonden horen onze trainers en geleidehondgebruikers regelmatig “wat geweldig, ik wist niet dat-ie dat ook kan” of “ongelooflijk wat die hond voor jou doet”. Er gaat vaak een wereld open als mensen van dichtbij een geleidehond aan het werk zien. Ze kennen het fenomeen wel, maar het besef van wat de hond daadwerkelijk voor zijn blinde baas doet, is vaak maar oppervlakkig. Met VR begeef je je ineens in onze wereld van de geleidehond en zijn trainer.’

Vertellen en beleven
Dennis van Plateringen, lid van het online team bij KNGF Geleidehonden, vertelt: ‘De ontwikkelingen binnen de VR-technologie zorgen ervoor dat je overal levensechte ervaringen kunt beleven, thuis op de bank, op straat of in de klas. Onze hersenen ervaren VR als werkelijkheid. KNGF Geleidehonden introduceerde eerder al de geleidehondenbeleving, een simulator op ons eigen terrein waar je op een loopband met een speciale VR-headset op beleeft hoe het is om met een geleidehond in het drukke verkeer in Amsterdam te lopen. Daarmee hebben we onze deuren opengezet en nodigen we bezoekers uit om onze organisatie te bezoeken en nader kennis te maken. Deze nieuwste VR-video doet het omgekeerde: we gaan letterlijk het land in om niet alleen over onze honden te vertellen, maar om het werk van de geleidehond op locatie echt te laten beleven.’

Samenwerking
KNGF Geleidehonden schakelde de hulp in van ontwikkelaar Purple Concepts voor het maken van de video. Samsung Nederland zorgde voor de apparatuur om de video te bekijken. De film is gratis beschikbaar via geleidehond360.nl, en is op meerdere manieren te bekijken: op de PC, tablet of smartphone en met of zonder VR-bril. De VR-bril of -viewer levert een complete ervaring voor een groot deel van de zintuigen. Voor die maximale ervaring gebruikt KNGF Geleidehonden tijdens voorlichtingsbijeenkomsten de speciale Samsung Gear VR of speciale Google Cardboard-viewers waar een smartphone in past.

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de organisatie tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.