KNGF vindt 4 polissen aanvullende verzekering écht geschikt voor fysio

Van alle mensen die kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, doet 55% dit vanwege dekking voor fysiotherapie. Het KNGF heeft vier polissen van aanvullende verzekeringen geselecteerd die voor fysiotherapiepatiënten voldoende dekking geven*. Het gaat om specifieke polissen van IZZ, Stad Holland, DSW en InTwente.

Volgend jaar beter?
Dit jaar selecteerden wij, op basis van fysiotherapeutische behandelingen, vier polissen die leveren wat zij beloven, omdat de andere polissen volgens onze informatie een behandelindex of -gemiddelde hanteren waar fysiotherapeuten die meer behandelen op afgerekend kunnen worden. Polissen waarbij een fysiotherapeut gedwongen wordt om minder te behandelen, terwijl de verzekerde juist heeft gekozen voor een ruime dekking omdat hij op die manier verwacht aanspraak te kunnen maken op meer behandelingen, kunnen wij niet positief aanbevelen. KNGF is in overleg met zorgverzekeraars om tot een oplossing voor de deze ongewenste behandelindex te komen. Het KNGF moet helaas vaststellen dat het aantal aan te bevelen polissen niet alleen gering is, maar dat ook de prijs voor de polissen voor sommige patiënten wellicht te hoog is. Fysiotherapie wordt zo steeds moeilijker te verzekeren. Hopelijk kunnen we volgend jaar méér dan vier polissen aanbevelen, waaronder ook beter betaalbare polissen.

Ruim 3 miljoen fysiotherapiepatiënten
Jaarlijks doen zo’n 3 miljoen mensen een beroep op fysiotherapie. De informatieverstrekking over (aanvullende) verzekeringen is niet altijd duidelijk en volledig. KNGF streeft naar toegankelijke fysiotherapie voor iedereen en meer transparantie in verzekeringsvoorwaarden en polissen. Op www.defysiotherapeut.com vindt u informatie over fysiotherapie en zorgverzekeringen. Een checklist met tips waar op te letten bij het afsluiten van een polis. De kosten van fysiotherapie in 2017, vragen en antwoorden over verzekeringen en eigen risico, informatie over behandelindex én de lijst met aanbevolen polissen. Zo kan men beter geïnformeerd, dus bewuster, een keuze maken.

Vergelijken loont
De belangrijkste tip bij het afsluiten van een aanvullende polis is goed vergelijken. Daarbij zijn verschillende vragen van belang; kan men zelf zijn/haar fysiotherapeut kiezen? Geldt deze keuzevrijheid ook bij bepaalde aandoeningen? En onder welke eventuele voorwaarden? Wordt er gevraagd naar machtigingen om, ná een aantal behandelingen, verder te mogen behandelen? En levert de zorgverzekeraar wat de polis belooft? Meer informatie vindt u op defyiotherapeut.com

*KNGF adviseert mensen altijd eerst zelf een vergelijking op basis van hun persoonlijke situatie te maken via ZorgverzekeringWijzer.nl, alvorens een zorgpolis af te sluiten.