Longfonds spoort 7.000 mensen met hoog risico COPD op in één week

Op 16 november is het Wereld COPD Dag, deze ongeneeslijke longziekte treft 600.000 Nederlanders.

De afgelopen week vulden ruim 30.000 Nederlanders de COPD test in. Van hen hebben 7000 mensen een hoog risico op de ongeneeslijke longziekte COPD; zij kregen het advies om naar de huisarts te gaan. Dat meldt het Longfonds op Wereld COPD Dag. ‘Bij COPD raken de longen onherstelbaar beschadigd. Veel mensen weten zelf niet dat ze COPD hebben, terwijl vroeg opsporen erger kan voorkomen. Vandaar dat het Longfonds deze online test aanbiedt’, zegt directeur Michael Rutgers.

De ernstige en ongeneeslijke longziekte COPD treft 596.000 Nederlanders. Daarnaast hebben 300.000 mensen in Nederland een groot risico op COPD zonder dat ze dit zelf weten. Zij melden zich pas als ze klachten krijgen. COPD begint vaak met een hoestje of kortademigheid, maar de longen gaan steeds verder achteruit. Mensen met COPD krijgen het steeds vaker benauwd. Traplopen of aankleden kost steeds meer moeite. Op den duur kunnen mensen met COPD afhankelijk worden van extra zuurstof. Ook hebben zij dan hulpmiddelen nodig, zoals een scootmobiel. De risicogroep is in de leeftijd boven 40 jaar.

Vroeg opsporen
‘Bij COPD raken de longen onherstelbaar beschadigd’, zegt Rutgers. ‘Met tijdige behandeling en gezonde leefstijl is de achteruitgang te remmen. Alle reden om patiënten met COPD vroeg op te sporen.’ Dat gebeurt sinds 2010 met de COPD risicotest van het Longfonds. Sinds 2013 is de test onderdeel van het PreventieConsult van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dankzij een campagne op tv rondom de ziekenhuisserie CMC bij RTL4 werd de COPD-test vorige week massaal ingevuld. Deze campagne werd mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.
Conny Hoeve (56): ‘Toen ik 42 was kreeg ik de diagnose COPD. Mijn wasmachine stond op zolder. Elke keer als ik die twee trappen op was gelopen, stond ik te puffen en te hijgen. COPD beïnvloedt mijn dagelijks leven in alle opzichten. Ik ben benauwd en mijn hele lichaam is moe. Soms wil ik ergens snel naartoe lopen. Dan realiseer ik me ineens dat dat niet meer kan. Ik gebruik 24 uur per dag extra zuurstof en sta op de wachtlijst voor een dubbele longtransplantatie.’

Online test
De COPD risicotest is in te vullen op longfonds.nl/copdtest. Mensen kunnen aan de hand van 10 vragen zien hoe hoog hun risico is op COPD. Ongeveer 25% van de mensen die de online test doen, blijkt een hoog risico op COPD te hebben en krijgt het advies naar de huisarts te gaan. Die kan uitsluitsel geven over de diagnose. De COPD risicotest is ontwikkeld door prof. dr. Onno van Schayck van CAPHRI – MUMC.

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen een longziekte, zoals astma of COPD. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. We maken onderzoek mogelijk. We pakken vieze lucht aan. En we doen er alles aan om kinderen rookvrij op te laten groeien. We komen op voor de beste zorg voor longpatiënten én voor iedereen die dat misschien ooit wordt.