Waar moet je op letten bij het online kopen van een rollator?

rollatorRollators zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Steeds meer ouderen die wat slechter ter been worden maken hier gebruik van. En terecht, want door met een rollator te lopen kun je als senior langer je zelfstandigheid behouden. Je kunt een blokje om, je kunt een boodschap gaan doen of een brief gaan posten. Je kunt naar de dokter wandelen of op bezoek gaan bij familie of vrienden in de buurt. Rollators zijn meestal inklapbaar en dus kan hij ook mee in de auto zodat je je op een andere locatie ook goed kunt verplaatsen. Maar een rollator kopen is wel iets om even over na te denken. Waar moet je op letten als je online een rollator aanschaft?

De juiste hoogte van de rollator
Om te voorkomen dat je last krijgt van je schouders of rug tijdens het lopen met een rollator is de hoogte erg belangrijk, en dan met name die van de handvaten. Deze hoogte kun je eenvoudig zelf bepalen. Dit doe je door rechtop te gaan staan en je armen recht langs je lichaam te laten hangen. Wanneer je nu de afstand meet tussen de pols en de grond, heb je een goede indicatie voor de ideale duwhoogte van de rollator. Deze staat aangegeven bij de specificaties en kun je dus gemakkelijk vergelijken.

Kies een lichtgewicht rollator
Er zijn verschillen in het gewicht van een rollator. Een zwaarder exemplaar is robuuster, maar je moet je wel realiseren dat de rollator misschien eens moet worden verplaatst of over een drempel getild als deze net te hoog is voor de wielen. Kies je voor een lichtgewicht rollator dan is het gewicht maximaal 8 kilo. Deze rollators zijn dus over het algemeen prima te hanteren. Ook als de rollator bijvoorbeeld achter in de auto moet worden gelegd. Een zwaardere rollator is soms wel aan  te raden als je hem ook vaak gebruikt om op te zitten om even uit te rusten. De kans dat de rollator uit balans raakt als je er op zit is wat kleiner als je voor een niet lichtgewicht exemplaar kiest.

Gebruik binnen of buiten?
Bij rollators wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik voor binnen en voor buiten. Een “binnenrollator” is een lichtgewicht rollator die je gemakkelijk in huis gebruikt. Ze zijn klein van stuk en licht van gewicht. Je kunt er gemakkelijk binnenshuis mee manoeuvreren en ze bieden ruimte om bijvoorbeeld een dienblad met een iets te eten of te drinken mee te vervoeren van de keuken naar de woonkamer. Wil je ook buitenshuis gebruik maken van je rollator dan heb je er één nodig die daarvoor geschikt is. Een rollator voor buiten kun je ook binnenshuis gebruiken maar niet andersom. Een buitenrollator heeft namelijk wielen die geschikt zijn voor buiten. De rollator is stabieler zodat hij niet uit balans raakt bij een oneffenheid. Ook kun je er op zitten om even uit te rusten zonder dat je bang hoeft te zijn ermee om te vallen.

Als je bovenstaande punten in ogenschouw neemt bij het online kiezen en kopen van een rollator dan maak je zeer zeker de juiste keuze.