De National Cardiovascular Data Registry, de organisatie die gegevens verzamelt en registreert omtrent cardiovasculaire verrichtingen in Nederland, heeft zich aangesloten bij het landelijk implantatenregister. De NCDR behoort hiermee tot een van de eerste registers die haar data aan het implantatenregister ter beschikking stelt.
In het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgezette implantatenregister staan implantaten zoals kunstheupen, borstimplantaten en pacemakers. Als er achteraf iets mis blijkt te zijn met een implantaat, kunnen patiënten makkelijker gevonden worden door dit register. De arts kan patiënten informeren en zo nodig zorg verlenen. Dit is belangrijk om extra schade te voorkomen.
De NCDR is in 2007 opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Het heeft databases opgezet met gegevens over uiteenlopende cardiovasculaire aandoeningen en uitgevoerde ingrepen/procedures. Het doel van alle registraties is het verbeteren van de kwaliteit van cardiovasculaire zorg, patiëntveiligheid verhogen en wetenschappelijk onderzoek bevorderen. Sinds de oprichting zijn ruim 300.000 pacemaker en ICD procedures geregistreerd. Een ICD of Implanteerbare Cardioverter Defibrillator is een soort pacemaker en wordt gebruikt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. Ook zijn door de NCDR ongeveer 50.000 PCI procedures geregistreerd. Een Percutane Coronaire Interventie (PCI) wordt toegepast bij de behandeling van patiënten met vernauwde of verstopte arteriën die de hartspier van bloed moeten voorzien. Binnen de NCDR is zo een waardevolle bron aan gegevens ontstaan die waar relevant, zonder naar de individuele patiënt herleidbaar te zijn, gekoppeld wordt aan het implantatenregister.