Nederland 2de op ranglijst slokdarmkanker

Overgewicht en alcohol vergroten de kans op slokdarmkanker. Ongeveer 1 op de 3 gevallen kan worden voorkomen. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar slokdarmkanker ooit. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt vandaag de bevindingen bekend in een nieuw rapport.

Het nieuwe rapport bevestigt en versterkt eerdere bevindingen dat overgewicht en alcohol de kans op slokdarmkanker vergroten. Ook blijkt uit het rapport dat het drinken van maté (zoals op traditionele wijze in Zuid-Amerika: zeer heet via een metalen rietje) de kans op slokdarmkanker vergroot.

Nederland staat 2de op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 2.300 mensen, waarvan 1.700 mannen, slokdarmkanker vastgesteld. Bij mannen staat slokdarmkanker op nummer 7 van de 10 meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het wordt vaker vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder.

Omdat slokdarmkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt is 5 jaar na de diagnose ongeveer 19 procent van de patiënten nog in leven. Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang.

Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer 1 op de 3 (34 procent) gevallen van slokdarmkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken.

Voor het nieuwe rapport is wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op slokdarmkanker geanalyseerd. In totaal zijn er 46 studies meegenomen in de analyse met gegevens van 15 miljoen mensen waarvan 31.000 mensen bij wie slokdarmkanker werd vastgesteld. Het is het grootste onderzoek op dit gebied sinds het kankerpreventierapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2007.

Voor het eerst worden de bevindingen per soort slokdarmkanker in kaart gebracht. De meest voorkomende soorten zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal boven in de slokdarm. Adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onder in de slokdarm bij de verbinding tussen de slokdarm en de maag.

Het bewijs dat groente en fruit tegen slokdarmkanker kunnen helpen beschermen komt minder sterk naar voren dan in eerder onderzoek. Dit betekent niet dat er geen verband is, maar dat er momenteel niet genoeg studies zijn voor analyses van de rol van groente en fruit per specifiek soort slokdarmkanker. Het eten van groente en fruit blijft belangrijk voor een gezond gewicht.

Om de kans op slokdarmkanker te verkleinen is het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om een gezond gewicht te behouden en om geen alcohol te drinken (of in ieder geval minder te drinken). Ook is het belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen.