NU’91 en 10.000 zorgprofessionals luiden noodklok tijdens zorgdebat

Voorafgaand aan het eerste zorgdebat met het nieuwe kabinet op woensdag 1 november, overhandigt NU’91 voorzitter Monique Kempff namens zorgprofessionals 10.000 brieven aan PvDA fractievoorzitter Lodewijk Asscher. De overhandiging vindt rond 10.00 uur plaats in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Het regeerakkoord Rutte III zorgt voor veel onrust onder de zorgprofessionals in Nederland. Waar na jaren van bezuinigingen gehoopt werd op positieve berichten vanuit Den Haag, blijkt het tegendeel de waarheid.

Hoewel het natuurlijk prachtig is dat er veel aandacht is voor de ouderenzorg, is het regeerakkoord een totale ontkenning van de andere sectoren in de zorg zoals de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de ziekenhuiszorg. Ook in deze sectoren is de rek er na jaren van bezuinigingen behoorlijk uit; de werkdruk is ongekend – wellicht gevaarlijk – hoog, de efficiëntieslag kan echt niet efficiënter en het tekort aan voldoende gekwalificeerde zorgprofessionals loopt steeds verder op.

De zorgprofessionals roepen het kabinet op de zorg en de zorgen van zorgprofessionals serieus te nemen en het beleid aan te passen aan de werkelijkheid. Lodewijk Asscher neemt de noodkreet van de zorgprofessionals mee tijdens het zorgdebat.

“Ambulance komt op de SEH met een patiënt. Oh goedenavond mevrouw. Heeft u pijn op uw borst? Wat vervelend. Hoe oud bent u? Oei, 80 jaar. Dan kunnen we u geen behandeling aanbieden. Uw zorgverzekeraar vindt de kosten en de winst van levensverwachting niet overeenkomen. We gaan goed voor u zorgen, maar behandelen u niet meer”; aldus een NU’91 lid.

Wat als er straks geen verpleegkundigen en verzorgenden meer zijn? Als er geen studenten meer kiezen voor een zorgopleiding en de zorgprofessionals ver voor hun 67ste opgebrand zijn? NU’91 roept samen met 10.000 zorgprofessionals Rutte III op het niet zover te laten komen.