Woensdag 21 juni, de langste dag van het jaar, vindt voor het eerst Blind voor 1 Dag plaats. Deze bijzondere actie van het Oogfonds laat Nederland ervaren hoe het is om een oogaandoening te hebben of zelfs helemaal blind te zijn. Samen wordt zo veel mogelijk geld opgehaald voor onderzoek naar oogziektes.
Blinden en slechtzienden zielig? Zeker niet! Wat het Oogfonds met Blind voor 1 dag wél wil bereiken is dat iedereen zich bewust wordt van de obstakels die mensen met een visuele beperkingen iedere dag moeten overwinnen om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dit leidt tot meer begrip en tot een meer toegankelijke maatschappij voor mensen met een visuele beperking.
Oogonderzoek
Hoofddoel van de actie is om zoveel mogelijk geld ophalen voor oogonderzoek. Voor veel oogziektes bestaat nog geen goede behandeling en steeds meer Nederlanders worden slechtziend of blind. Door te investeren in wetenschappelijk onderzoek wil het Oogfonds de medische wetenschap een impuls geven.
Goed voorbeeld
Ook Oogfonds-directeur Edith Mulder gaat blind op 21 juni: ‘Natuurlijk doe ik ook mee. Ik zal minimaal acht uur aan den lijve ondervinden welke obstakels mensen met een visuele beperking dagelijks moeten overwinnen. Naast mij hebben al tientallen mensen en bedrijven stuk voor stuk prachtige acties aangemaakt. Met wetenschappelijk onderzoek is veel geld gemoeid, dus ik hoop natuurlijk dat er nog veel meer bijkomen.’
Deelname
Iedereen kan op zijn eigen manier meedoen door een actie te starten op www.blindvoor1dag.nl. Deelnemers kunnen meedoen voor 2, 4 of 8 uur en krijgen een pakket toegestuurd met een bril naar keuze. Daarmee ervaren ze hoe het is om blind te zijn of om maculadegeneratie (MD), glaucoom of diabetische retinopathie te hebben. Op hun persoonlijke actiepagina kunnen familie, vrienden en kennissen hun actie sponsoren. Ook bedrijven en organisaties zijn van harte welkom om mee te doen.