Opnieuw medicijn tegen chronische hepatitis C in basispakket

schippersHet nieuwe middel daclatasvir (Daklinza) tegen chronische hepatitis C wordt vanaf 1 maart vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten nadat ze met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs van het nieuwe middel. Het besluit zal in de Staatscourant worden gepubliceerd.

‘Het is ontzettend goed nieuws dat er nieuwe medicijnen tegen chronische hepatitis C beschikbaar komen,’ aldus Schippers. ‘Het betekent dat er meer te kiezen valt en meer mogelijkheden zijn voor het behandelen van chronische hepatitis C.’ Door de onderhandelingen kan de minister het middel aan veel patiënten beschikbaar stellen tegen aanvaardbare kosten. Met dit middel kan een groep patiënten genezen worden die met bestaande middelen niet of nauwelijks geholpen kon worden.

Chronische hepatitis C

Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van de nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden. Bestaande en intensieve therapieën zijn overbodig geworden en er kunnen meer patiënten geholpen worden.

Onderhandelingen

Gezien de hoge kosten van het middel en de relatief grote patiëntengroep, adviseerde het Zorginstituut Nederland aan minister Schippers om in onderhandeling te treden met de fabrikant over de prijs. Het positieve onderhandelingsresultaat leidt ertoe dat de extra uitgaven aan dit geneesmiddel miljoenen lager uitvallen. Het is de tiende keer dat de minister met succes onderhandeld heeft over de vergoeding van een geneesmiddel.

Voorlopige vergoeding

Om het middel zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten die reeds klachten ondervinden, gaat het om een voorlopig vergoedingsbesluit tot eind 2015. Het middel komt beschikbaar voor patiënten met genotype 1 of genotype 4 chronische hepatitis C, beide genotypen worden vergoed. Voor vergoeding van Daklinza na 2015 is nader overleg met de fabrikant over prijsverlagingen noodzakelijk. Ook over het eerder opgenomen middel Sovaldi wordt verder onderhandelt wat betreft vergoeding na 2015.