Rijnstate gaat immunotherapie bij de patiënt thuis

Patiënten met uitgezaaide longkanker die bij Rijnstate immunotherapie via een infuus krijgen, kunnen vanaf oktober een deel van deze behandeling thuis krijgen. Een gespecialiseerd verpleegkundige komt daarvoor bij de patiënt thuis. Rijnstate is het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze service aan haar patiënten gaat aanbieden.

Immunotherapie bij longkanker is een intensieve en langdurige behandeling. Patiënten komen hiervoor elke twee weken naar het ziekenhuis. Zij krijgen het medicijn nivolumab via een infuus toegediend. Een behandeling duurt gemiddeld twee uur. Vanaf oktober is het mogelijk om na twee behandelingen in het ziekenhuis, de volgende behandeling thuis te krijgen. Dat scheelt patiënten heen en weer rijden naar het ziekenhuis en de behandeling vindt plaats in hun eigen, vertrouwde leefomgeving.

Peter de Jong, longarts bij Rijnstate: “Wij vinden het erg fijn dat we deze extra service kunnen aanbieden. De immunotherapie thuis voldoet aan dezelfde kwaliteit- en veiligheidseisen die ook in het ziekenhuis gelden. De verpleegkundige blijft bij de patiënt tijdens de behandeling en kan, indien nodig, direct contact opnemen met de behandelend arts in het ziekenhuis.” 

Immunotherapie expertisecentrum
Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert het eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden. Rijnstate is een van de zes expertisecentra in Nederland op het gebied van immunotherapie bij longkanker. Er komen ook patiënten voor deze behandeling in Rijnstate van buiten de regio Arnhem en de Liemers.

Positieve ervaringen
Rijnstate start in oktober met de immunotherapie thuis. Als de ervaringen van patiënten en de betrokken zorgverleners positief zijn, wordt er gekeken naar uitbreiding. De gespecialiseerde zorg bij de patiënt thuis wordt geleverd door Eurocept Homecare. Deze landelijk werkende organisatie levert maatwerk ziekenhuisverplaatste zorg met onder meer eigen gespecialiseerde verpleegkundigen en infuustechnologie. De medewerkers van Eurocept Homecare hebben reeds ervaring met de thuistoediening van nivolumab. Rijnstate zorgt voor de aanvullende scholing van deze zorgprofessionals.

A.R.T.Z.

Rijnstate werkt op het gebied van oncologie samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen we onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Door in specifieke tumorwerkgroepen kennis en expertise met elkaar te delen verbeteren de drie Gelderse ziekenhuizen hun oncologische zorg.

Ook op het gebied van immunotherapie is er een intensieve samenwerking tussen de drie ziekenhuizen.