Rondetafel Europese zorgministers en farma-CEO’s

round-tableDe Portugese minister van Volksgezondheid Adalberto Campos Fernandes en minister Edith Schippers (VWS) organiseren op 7 december in Lissabon een rondetafel van Europese zorgministers en CEO’s van grote internationale farmaceutische bedrijven. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan een initiatief dat Schippers in mei dit jaar tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap heeft genomen. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt in de Slowaakse hoofdstad Bratislava, waar de Informele EU-Gezondheidsraad werd gehouden. Slowakije bekleedt in het tweede half jaar van 2016 het EU-voorzitterschap en is daarmee opvolger van Nederland.

Aanleiding voor Schippers om de rondetafels te initieren, is het groeiende maatschappelijke en politieke debat over de hoge kosten van veelbelovende innovatieve medicijnen, in het bijzonder dure kankergeneesmiddelen.
Schippers is blij dat haar Portugese collega haar initiatief om op Europees niveau overleg met grote farmaceutische bedrijven te organiseren, met haar wil voortzetten: “Om in het belang van de patient daadwerkelijk resultaat te boeken, is het belangrijk dat we als Europese overheden en geneesmiddelenfabrikanten meer mét elkaar praten dan over elkaar.”

Op de agenda van de rondetafel komen niet alleen de hoge prijzen van bepaalde medicijnen te staan. De Europese zorgministers en de farma-CEO’s gaan ook met elkaar in gesprek over nieuwe businessmodellen en de therapeutische meerwaarde van dure geneesmiddelen. De beide ministers spraken af dat ook patienten op de rondetafel vertegenwoordigd zullen zijn.