Studenten brengen contactverlies bij mensen met dementie in beeld

Studenten Manon Pierens en Loui Nijdam van hogeschool Windesheim Flevoland maakten een korte film om mensen bewust te maken van het contactverlies dat optreedt bij mensen met dementie. In de film wordt het contrast tussen de drukte in de huidige samenleving en de stilte bij mensen met dementie in zorginstellingen duidelijk zichtbaar. De studenten maakten het filmpje in samenwerking met stichting CareClowns. CareClowns brengen bezoeken aan mensen met dementie in zorginstellingen en weten met zorg en aandacht deze mensen weer te bereiken door middel van spel en muziek.

Contact is overal om ons heen; een drukke winkelstraat, berichtjes op je mobiel en vrienden in de buurt. Voor velen een normale gang van zaken, maar niet voor mensen met dementie. Dementie veroorzaakt contactverlies; het is moeilijk om deze mensen te bereiken en door de ziekte raken ze vaak in zichzelf gekeerd. Het contrast tussen de twee werelden is door Manon en Loui vastgelegd in een korte film. “Door het verschil te laten zien willen wij mensen bewust maken en aandacht vragen voor het gebrek aan contact bij mensen met dementie”, vertellen de studenten.

Persoonlijke boodschap
De film is te vinden op de Facebook-pagina en het Youtube-kanaal van CareClowns. Wie wil, kan daar terplekke reageren met een persoonlijke boodschap. De mooiste inzendingen worden geprint op een ansichtkaart die CareClowns meenemen bij hun bezoeken aan mensen met dementie. Daarmee zetten de clowns naast persoonlijke aandacht, spel en muziek ook de ansichtkaart in bij het maken van contact.