Taskforce ’Gezond eten met ouderen’ van start

Taskforce 'Gezond eten met ouderen'De Taskforce “Gezond eten met ouderen” is vrijdag 29 september van start gegaan met Janny van der Heijden als boegbeeld. Gezond eten is essentieel voor ouderen om fit te blijven en gezond oud te worden. De Taskforce wil hiervoor goede ideeën en initiatieven verzamelen en er meer bekendheid aan geven. De Taskforce zal kleine en grote partijen als zorgaanbieders, supermarkten en groente- en fruitproducenten uitdagen om mee te werken.

“Aandacht voor eten, samen eten en samen koken is niet alleen veel gezonder, maar is ook veel gezelliger. Dat alles heeft een positieve invloed op het welzijn van ouderen,”

aldus staatssecretaris Van Rijn (VWS). Samen met de staatssecretaris van Economische Zaken kondigde hij de komst van de Taskforce in maart al aan.

Samen koken en eten

Er zijn al veel verschillende partijen bezig met het verbeteren van maaltijden en een gezonder aanbod voor ouderen. Het Voedingscentrum heeft al een kookboek voor senioren en er komen steeds meer sociale restaurants speciaal gericht op ouderen om hen uit hun isolement te halen en die een gezonde leefstijl promoten. Steeds vaker wordt op woongroepen van verpleeghuizen al samen gekookt. En er zijn zorgaanbieders die speciale afspraken maken met lokale groentenleveranciers.

Gezonder eten makkelijk maken

Voor mensen thuis kunnen partijen als supermarkten, zorginstellingen en  bedrijven uit de Agro Food sector veel betekenen om gezond en lekker eten voor ouderen makkelijker te maken. Ook kunnen voedselproducenten nog meer werk maken van minder zout, suiker en vet in het eten.

Janny van der Heijden boegbeeld Taskforce

Janny van der Heijden, culinair publiciste, samensteller en schrijver van de Nationale Eettest in 2014 en 2015, heeft een dagelijkse kookrubriek in diverse grote dagbladen én is natuurlijk heel bekend als jurylid van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Zij draagt het onderwerp in kwestie een warm hart toe en zal in de komende periode op verschillende manieren aandacht besteden aan ouderen en het belang van gezond eten voor hen.