TekDelta ontsluit patenten en labs voor startups

StartupDelta_Logo_400.jpgTekDelta, een initiatief van StartupDelta en TNO, maakt patenten, laboratoria en onderzoeksfaciliteiten makkelijker beschikbaar voor startups. Onder meer TNO, universiteiten, corporates als KPN, Philips en NXP en startup-accelerators gaan op dit punt nauw samenwerken. Hierdoor moeten meer startups en scale-ups ontstaan die beter kunnen doorgroeien en kan wetenschappelijke kennis van Nederlandse bodem sneller en effectiever de markt bereiken.

Vandaag hebben StartupDelta en TNO het initiatief TekDelta officieel gelanceerd. Zij deden dat op de open dag van incubator YES!Delft, waar ondernemerschap en startups centraal stonden. Paul de Krom, bestuursvoorzitter van innovatieorganisatie TNO, gaf bij de lancering aan dat TekDelta goed past bij de rol van TNO om partijen en kennis te verbinden. “TNO gelooft in de kracht van open innovatie en wil samen met startups innovaties sneller naar de markt brengen. TNO zet daar graag haar labs, intellectueel eigendom en expertise voor in”.

Inmiddels bijna 20 participerende organisaties

logo_TekDelta_400.jpg“Startups innoveren razendsnel, maar hebben vaak geen geld om meteen dure patenten in licentie te nemen en laboratoria in te richten. Door TekDelta kunnen startups sneller groeien en wordt er efficiënter en laagdrempeliger gebruik gemaakt van technologische kennis; join & share! Meer corporates en kennisinstellingen moeten dit voorbeeld volgen”, volgens Neelie Kroes. Op dit moment kent TekDelta al bijna 20 participerende organisaties. TekDelta ziet dit aantal graag groeien.

Pilot

TekDelta start met een pilot, als opmaat naar een meerjarenprogramma, gericht op startups die zich bezig houden met Internet of Things en Big Data. Via TekDelta krijgen zij laagdrempelig toegang tot de kennis, ervaring en faciliteiten van partijen als KPN, Philips, NXP, de Technische Universiteiten en de toegepaste kennisinstellingen ECN en TNO. Startup organisaties die TekDelta ondersteunen zijn o.a. Rockstart, YES!Delft, HealthValley, Startup Amsterdam, Venture Café en LabforRent. TekDelta wil aansluiten bij bestaande initiatieven en vooral de juiste technologische versnelling toevoegen, bijvoorbeeld door proof-of-concepts in labs te faciliteren of bestaand intellectueel eigendom te ontsluiten voor snelle toepassing.