Tips voor het meten van je eigen bloeddruk

Omron M10 ITJe bloeddruk kan veel zeggen over je gezondheid. Als de bloeddruk te hoog of te laag is kan dit leiden tot vervelende klachten. Een te lage bloeddruk is weliswaar niet heel gevaarlijk, maar de kans op duizeligheid en zelfs flauwvallen is zeker aanwezig. Is je bloeddruk (veel) te hoog dan kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen of zelfs een hersenbloeding. Daarom is het belangrijk om de bloeddruk met enige regelmaat te meten, zeker als er redenen zijn om aan te nemen dat je een verhoogd risico loopt. Je kunt een te lage bloeddruk soms oplossen door wat meer zout te eten, maar geheel ongevaarlijk is dit niet. Overleg dus altijd met de huisarts en doe niets op eigen houtje. Een te hoge bloeddruk wordt over het algemeen bestreden met medicijnen.

Zo meet je betrouwbaar je bloeddruk
De bloeddruk is afhankelijk van veel factoren. Stress kan een rol spelen maar ook de omstandigheden waaronder de bloeddruk wordt gemeten. Als je een betrouwbare meting wilt doen is het dan ook belangrijk om een aantal zaken goed in de gaten te houden. De uitslag van een bloeddrukmeting kan onder andere worden beïnvloed door roken, kort voor de meting eten, drinken of roken. Ook inspanning vlak voor de meting kan de uitslag beïnvloeden. Neem dus minimaal vijf minuten rust voordat je de meting doet om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen. Drink geen koffie en laat die sigaret even liggen tot na de meting.

Meer aandachtspunten voor een juiste meting
De bloeddruk moet altijd worden gemeten aan een ontblote bovenarm. Trek bij voorkeur even je trui, shirt of overhemd uit zodat de stof van een omhoog geschoven mouw de arm niet afknelt. Ontspan zo veel mogelijk tijdens de meting. Zet je voeten plat op de grond en laat de arm waaraan gemeten wordt bij voorkeur op een tafel steunen. Praat niet tijdens de meting en maak geen onverwachte bewegingen. Als je deze aanwijzingen in acht neemt is de kans op een goede meting het grootst.

Waar koop ik een goede bloeddrukmeter?
Een bloeddrukmeting moet natuurlijk wel betrouwbaar zijn. Daarom is het belangrijk om een goede meter te kopen zodat je geen uitslag krijgt die ver naast de waarheid ligt. Dit kan immers gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Betrouwbare bloeddrukmeters koop je bij de bloeddrukmeterswebshop.nl. Een goede bloeddrukmeter hoeft zeker niet duur te zijn, je kunt al voor een scherpe prijs een zeer betrouwbare meter aanschaffen. Veel bloeddrukmeters hebben een geheugen zodat je de metingen van de afgelopen dagen kunt vergelijken. Deze informatie is uiteraard ook nuttig voor de huisarts of behandelend specialist. Twijfel je over welke bloeddrukmeter je moet aanschaffen, informeer dan bij de klantenservice van de verkoper of vraag advies aan je arts.