Virtueel thuis op kinderafdeling MMC Veldhoven met speciale bril

Een wereldprimeur in Máxima Medisch Centrum dankzij arts-onderzoeker Stefan van Rooijen. Met de introductie van een speciale bril wanen patiëntjes op de kinderafdeling zich even thuis in hun vertrouwde omgeving. Via een live-verbinding en de speciale bril kunnen ze 180 graden rondkijken in hun thuis en met hun familie en vrienden praten. Deze nieuwe technologie maakt een ziekenhuisopname voor kinderen een stuk aangenamer en bevordert daarmee hun herstel.

Het innovatieve concept, genaamd VisitU, wordt half november gelanceerd op de kinderafdeling van MMC Veldhoven. Bij bewezen succes zal het ook op andere afdelingen in het ziekenhuis worden geïntroduceerd. VisitU is ontwikkeld door arts-onderzoeker Stefan van Rooijen van Máxima Medisch Centrum, met ondersteuning van het Radboud REshape Innovation Center in Nijmegen. Een centrum dat jonge artsen aanspoort tot innovaties in de zorg.

Virtueel thuis en op school
VisitU doet kinderen in het ziekenhuis even vergeten dat ze ziek zijn. Op elk gewenst moment van de dag kunnen ze virtueel contact leggen met het vertrouwde thuisfront. Kijkend door de bril voelt het alsof ze in hun eigen woonkamer zijn. Ze kunnen hun ouders zien en horen, met elkaar praten en rondkijken. “In de bril zit een smartphone die via een speciale app live in verbinding staat met een 180-graden camera. Die camera kan overal staan. Thuis, bij vrienden, maar bijvoorbeeld ook op school. Jonge patiënten kunnen op deze manier ook virtueel de lessen volgen vanuit het ziekenhuis. Je kunt op elke gewenste plek met iedereen verbinding leggen”, vertelt initiatiefnemer Stefan van Rooijen.

Sneller herstel
Kinderarts Bas Zegers van het Máxima heeft de virtuele bril zelf al getest en is laaiend enthousiast. “De beleving is écht realistisch. De bril geeft kinderen het gevoel dat ze werkelijk thuis zijn. Dat is een prettige ervaring en geeft een kind veel vertrouwen.” De kinderarts is ervan overtuigd dat deze nieuwe uitvinding het lichamelijk herstel van kinderen ten goede komt. “Zeker voor jonge kinderen is een ziekenhuisopname een stressvolle aangelegenheid. Ze worden uit hun comfortzone gehaald. Daarom zijn positieve invloeden, zoals VisitU die biedt met deze virtuele bril, zo belangrijk. Ze zorgen ervoor dat er endorfinen wordt aangemaakt in de hersenen; een stof die je een gevoel van veiligheid en geluk geeft, en daarnaast het lichamelijk herstel bevordert.”

Contact met het kind
Een enquête onder patiënten en hun ouders leert dat de virtuele bril in een grote behoefte voorziet. Stefan van Rooijen: “Als ouder wil je je kind beschermen. Je wil er voor je kind zijn, zeker bij een stressvolle gebeurtenis als een ziekenhuisopname. Maar niet iedereen is in staat om elke dag naar het ziekenhuis te komen. VisitU brengt ouders en kinderen bij elkaar, 24 uur per dag.” Maar liefst zeventig procent van de ondervraagde ouders is ervan overtuigd dat dit het herstel van hun kind zal bevorderen.

Het nieuwe concept blijft de komende maanden in ontwikkeling. Stefan van Rooijen: “Ook voor oudere patiënten die gehecht zijn aan hun vertrouwde omgeving kan VisitU een uitkomst zijn.”