Onder 71% van de Nederlanders werden er vorig jaar minstens één geneesmiddel voorgeschreven. De mensen in de leeftijdscategorie 85 jaar en ouder maakten het meest gebruik van geneesmiddelen. Ongeveer 97 procent van de ouderen kregen geneesmiddelen voorgeschreven. Onder jongeren is dit aanzienlijk lager. Rond 50 procent van de jongeren krijgen geneesmiddelen voorgeschreven.
Het meest voorgeschreven geneesmiddel is de maagzuurremmer. Huisartsenpraktijken schreven dit geneesmiddel het meest voor de afgelopen jaren. Dit blijkt uit recente cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL. Het gebruik van maagzuurremmer is bedoeld om brandend maagzuur tegen te gaan. Daarnaast dient het als middel om maagklachten te voorkomen die ontstaan bij het gebruik van andere veelgebruikte medicijnen. Een voorbeeld hiervan is zijn ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Deze pijnstillers maken net als cholesterolverlager deel uit van de top drie meest voorgeschreven geneesmiddelen. Hierbij is het onduidelijk of de geneesmiddel daadwerkelijk gebruikt worden.
Eerder dit jaar constateerde het onderzoeksinstituut dat Nederlanders vaker naar de huisartsenpraktijk gaan. Het aantal huisartsen bezoeken laat al een aantal jaar een lichte stijging zien. Ruim driekwart van de Nederlanders bezocht de huisarts in 2016. Ouderen van 65 jaar en ouder en kinderen onder de 4 jaar gingen het afgelopen jaar vaker naar de huisarts dan personen uit andere leeftijdscategorieën. Er is een duidelijk verband tussen het aantal huisartsbezoeken en de toename van voorgeschreven geneesmiddelen.
Gebruikte bronnen: