Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 toegekend aan de MR CLEAN-studie

MrClean Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017Medisch specialisten hebben de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 toegekend aan de MR CLEAN-studie.

Herseninfarct
MR CLEAN is een gezamelijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor acute herseninfarcten. De studie werd gecoördineerd door de afdelingen Radiologie (prof. Aad van der Lugt) en Neurologie (prof. Diederik Dippel) van het Erasmus MC, het AMC en Maastricht UMC+.

Inzendingen
De prijs is dinsdag 14 maart uitgereikt door juryvoorzitter en ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts, tijdens het congres Medisch Specialist 2025. MR CLEAN, gesubsidieerd door de Hartstichting, sprong volgens de jury boven de andere vijfentwintig inzendingen uit ‘vanwege de grote impact voor de individuele patiënt en de wetenschappelijke en maatschappelijke impact’.

Stolsel oplossen

Radiologen en neurologen onderzochten in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, het effect van een nieuwe behandeling van het herseninfarct. Tot nu toe kregen patiënten standaard een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt slechts bij een op de tien, bij wie een groter hersenbloedvat is afgesloten door een stolsel.

Veilig, effectief
Bij de nieuwe methode wordt het afgesloten bloedvat versneld opengemaakt, door met een katheter via de lies een stent te plaatsen. Die wordt vervolgens met het stolsel teruggetrokken. Het bloedvat raakt zo veilig en effectief open. Een op de drie mensen herstelt hiervan goed en kan weer zelfstandig leven. Voorheen was dat één op de vijf.

Verbeteringen
Een toelichting op de toekenning van de prijs meldt: “De resultaten zijn direct in andere studies getoetst en bevestigd. Dit leidt wereldwijd tot verandering in de organisatie van de beroertezorg met substantiële verbeteringen.”