Foliumzuur bij zwangeren veroorzaakt vitaminetekort

Het advies foliumzuur te slikken voor en tijdens de zwangerschap heeft een ongewenste bijwerking; een tekort aan vitamine B12. Verloskundige Mayke van Ansenwoude luidt in het tijdschrift Fit met Voeding de noodklok over de ‘foliumzuur-paradox’.

Volgens verloskundige Van Ansenwoude is de kans groot dat het landelijke advies foliumzuur te slikken, verantwoordelijk is voor een tekort aan vitamine B12 bij een groot aantal zwangeren. “In mijn praktijk prik ik sinds vier jaar de bepaling van de foliumzuurspiegel in het bloed in relatie tot vitamine B12. Met de uitslagen kan ik mensen gericht laten zien dat het echt van belang is dat ze extra vitamine B12 gaan gebruiken.”

Merkwaardige paradox
Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, wordt aangeraden dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Vanaf de eerste dag na de bevruchting draagt foliumzuur bij aan de vorming van het zenuwstelsel. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als open ruggetje of hazenlip.
Vitamine B12 is nodig voor de stofwisseling van foliumzuur, meldt Fit met Voeding. Bij vrouwen die vanwege een zwangerschapswens langdurig foliumzuur hebben geslikt, heeft het lichaam de vitamine B12 voor een groot deel gebruikt om het foliumzuur om te zetten. Dat leidt tot een merkwaardige foliumzuur-paradox. Het is nu niet een tekort aan foliumzuur, maar een tekort aan B12 dat afwijkingen aan het ongeboren kind veroorzaakt.

Betere keuzes maken
In plaats van een foliumzuurpil adviseert Van Ansenwoude een speciale zwangerschapsmulti. “Met die multi krijg je in ieder geval ook vitamine B12 binnen.”
Zwangeren krijgen van de verloskundige ook voedingsadvies. “Ik hoop dat ze daardoor betere keuzes gaan maken. Gelukkig zie ik vrouwen steeds vroeger in de zwangerschap. Vroeger kwamen ze pas rond twaalf weken. Dan was de belangrijkste periode van de zwangerschap al voorbij. De fase waarin de organen worden aangelegd.”
De verloskundige bepaalt niet alleen de vitamine B12-status, maar ook die van vitamine D vertelt ze in Fit met Voeding. “Vitamine D prik ik er steeds bij, omdat ik er van overtuigd ben dat veel mensen daar een tekort aan hebben. En dat is ook gebleken.”