Diagnostisch ECG maken en analyseren via internet

spauldingjpgEen diagnostisch elektrocardiogram (ECG) maken met een apparaatje dat in je handpalm past. De data uploaden naar een beveiligde website en binnen een paar minuten een zeer betrouwbare analyse in hoge weergavekwaliteit ontvangen op je computerscherm. Dit is mogelijk met het Spaulding webECG, dat dit voorjaar op de Nederlandse zorgmarkt wordt geïntroduceerd. Vooral huisartsenpraktijken, keuringsinstanties, verpleeg- en verzorgingsinstellingen, serviceflats en seniorencomplexen, militaire of particuliere hospitalen, sportinstituten en wellnesslocaties zijn potentiële gebruikers van deze noviteit. Het systeem is in en buiten Nederland uitgebreid getest. Het maakt een volledig, dus op 12 afleidingen gebaseerd ECG en blijkt zeer nauwkeurig en betrouwbaar.

In eerste instantie worden de huisartsenpraktijken benaderd met deze zorginnovatie. “We richten ons allereerst op de groepspraktijken waar men wil starten met het maken van diagnostische ECG’s of waar men hun huidige ECG apparatuur wil vervangen. Het voordeel van dit systeem is dat er geen investering nodig is in kostbare ECG-apparatuur. De praktijken nemen een abonnement af voor een vooraf afgestemd aantal ECG’s en krijgen de apparatuur in bruikleen,” zegt Pieter van Roon van Devices4Care die de innovatie op de Nederlandse markt brengt.

Hij verwacht dat er in de eerste lijn meer ECG’s gemaakt zullen worden. “Als een arts twijfels heeft over de klachten en de conditie van de patiënt kan hij meteen een betrouwbaar en vaak geruststellend diagnostisch ECG maken. Een bijkomend voordeel is dat dit systeem een volwaardig ECG maakt, dus gebaseerd op 12 afleidingen en tevens beschikt over een langere registratie tot 5 minuten. Deze eigenschappen zorgen voor een zeer betrouwbare analyse. We hebben de werking en rapportage van de webECG’s laten checken in Nederlandse cardiologiecentra. De cardiologen zijn overtuigd van de nauwkeurigheid van de analyse en de kwaliteit van de weergave,” aldus Pieter van Roon.

De datarecorder, is een handzaam schijfvorming apparaatje. Dat wordt met één kabel aangesloten op de gebruikelijke elektroden die bij de patiënt op de huid worden aangebracht. Daarna wordt het diagnostisch ECG gemaakt. De data worden vervolgens via internet geüpload naar een beveiligde server. Deze maakt terstond een volledige analyse van het ECG. Een uitgebreid rapport daarvan wordt per email binnen enkele minuten naar de gebruiker gestuurd en kan – indien gewenst – ter verdere beoordeling of bevestiging worden doorgestuurd of online bekeken worden door een specialist.