Koningin Máxima bezoekt de World of Health Care 2017

Op donderdag 28 september tijdens de World of Health Care is er weer zo’n moment waarbij de Nederlandse gezondheidszorg ondernemers en experts de verbinding maken met sleutel figuren uit de wereld van de gezondheidszorg. Het is een jaarlijks hoogtepunt voor de Nederlandse healthcare sector en tijdens deze editie ook in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. De internationale gemeenschap bestaat uit beïnvloeders en beslissers in de zorg uit onder andere België, China, Duitsland, Kenia, Oekraïne, Polen, Zuid-Afrika, VAE en de VS.

Waar kan Nederland trots op zijn? We hebben de wereld leren voetballen. We leren de wereld het water beteugelen. En momenteel is Nederland hard op weg om koploper te worden bij het – letterlijk – een beetje gezonder maken van de wereld. Heeft Nederland echt de beste zorg ter wereld? Als nuchtere Nederlander hebben we hier mogelijk een andere mening over, maar als we de wereldranglijsten moeten geloven zouden we bijna naast onze schoenen gaan lopen. Op de Numbeo Health Care Index 2017 staan we wereldwijd op de tweede plaats (alleen Zuid-Korea scoort beter), op de Europese lijst van het Legatum Institute prijkt onze naam op plaats vijf. Maar volgens de EHCI (Euro Health Consumer Index) staan we al jaren in de top drie van Europa, en regelmatig op de eerste plaats. In de 2017 IMD World Competitiveness Yearbook zijn we tevens koploper in Europa en nummer vijf in de wereld.

Wat maakt onze gezondheidszorg zo goed? Of beter gezegd: wat kan de wereld van ons leren? Net als bij het totaalvoetbal en het watermanagement ligt de kracht in een integrale aanpak. Ok, er zijn facetten waarin we uitblinken. Zo zijn Nederlandse verpleegkundigen en vroedvrouwen wereldwijd zeer gewild omdat ze hard werken en het hoogst zijn opgeleid. Zo staat eHealth en Value Based Healthcare bij ons allang niet meer in de kinderschoenen. Zo staan vernieuwende zorgconcepten als die van Buurtzorg, ParkinsonNET en Hogeweyk internationaal vol in de spotlights. En wat te denken van de slimme oplossingen zoals het volledig automatisch endoscoop testapparaat ScopeControl (Dovideq Medical), de innovatieve behandeltafel voor nekmobilisatietherapie Occiflex (Enraf Nonius), het aluminium helideck (Bayards), de revolutionaire C-Mill loopband voor de verbetering van het looppatroon en valpreventie (Motekforce Link) en de medische voeding welke een bewezen en positief verschilt maakt in de gezondheid (Nutricia Advanced Medical Nutrition). Maar dat zijn eerder gevolgen dan oorzaken van het goedwerkende Nederlandse systeem. De basis ligt veel meer in publiek-private samenwerking en onze infrastructuur voor hoogwaardige kennis – een aanpak waarin zorgaanbieders, zorgverzekeraars, beroeps- en patiëntenverenigingen, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samenwerken met een actieve regierol van de overheid.

Dan gaat het eigenlijk om drie hoofdzaken: 1. de kwaliteit van zorg, 2. de toegang tot zorg en 3. de betaalbaarheid van zorg. De manier waarop wij onze zorg organiseren en financieren is uniek in de wereld en meer en meer een toonaangevend voorbeeld van hoe een land grip kan krijgen op de alsmaar stijgende zorgkosten zonder de toegang en kwaliteit van zorg in het geding te brengen. Wij vinden de vele (en in onze ogen teveel) private zorgverzekeraars, die in de triple helix zelfstandig ‘samen’ werken met zorgverleners en ziekenhuizen, vanzelfsprekend. Heel veel landen kijken hier bewonderend naar. Hetzelfde geldt voor onze eerstelijnszorg. Die maakt de zorg makkelijk bereikbaar en fungeert tegelijkertijd als ‘gatekeeper’. Vergelijk dat eens met – bijvoorbeeld – China, waar men gemiddeld vijf keer per jaar een ziekenhuis bezoekt met overvolle ziekenhuizen en overwerkte dokters tot gevolg.

Nederlandse organisaties en ondernemers zijn in veel landen betrokken en actief bij het oplossen van vergelijkbare zorguitdagingen – in een vaak volledig andere context. Dan gaat het bijvoorbeeld over het realiseren van Universal Healthcare Coverage  in Indonesië, de Chinese provincie Sichuan bijstaan bij het adresseren van de ouderenzorgepidemie, de ‘bottom of the pyramid’ met goede zorg bereiken in Kenia door ‘slimme financieringsoplossingen’ en ‘community life centres’ of de rurale gebieden van Colombia verbinden met het zorgsysteem door slimme telemedicine-oplossingen.

Er is nog te weinig bewustwording in Nederland over de internationale betrokkenheid bij het verbeteren van de zorg. Maar dankzij honderden Nederlandse Life Sciences & Health (LSH) organisaties zijn in de laatste twee decennia tientallen ziekenhuizen gerenoveerd, gemoderniseerd en gebouwd, duizenden zorgprofessionals opgeleid en is de toegang tot goede zorg voor miljoenen mensen gerealiseerd in ontwikkelingslanden, opkomende economieën en hoogontwikkelde landen. Als klein land is het een uitzonderlijke prestatie hoe onze expertise niet alleen in Nederland zijn vruchten afwerpt, maar hoe we deze positieve impact tot ver over de grens kunnen laten gelden.

Cruijff cum suis, en later Van Basten en zijn mannen, lieten het zien. Creativiteit, innovatie en individuele skills zijn belangrijk, maar vooral een goed geolied samenspel bepaalt de kracht van een topteam. Dat geldt ook voor de Topsector Life Sciences & Health. En Nederland is daar goed in. We zijn niet zozeer volgzaam, maar creatieve en innovatieve ondernemers en samenwerken zit in onze genen. Dat moet ook wel. Het waren eigenschappen die de tijdgenoten van Leeghwater en Lely nodig hadden om samen een polder aan te leggen en in stand te houden. Maar ook om een sector met meer dan 2.900 bedrijven en organisaties op het gebied van eHealth, medical devices, mobility & vitality, hospital build, public health, BioPharma, research & product development te laten bloeien. Want gezondheid en zorg zijn zonder uitzondering een wereldwijde aangelegenheid en enorme groeimarkt – met een groeiende wereldbevolking, vergrijzing en ongezonde levensstijlen die leiden tot meer chronische ziekten. Tegelijkertijd staat de wereldwijde zorg aan de vooravond van een enorme transformatie. We gaan van geïnstitutionaliseerde zorg naar zorg die zo dicht mogelijk bij de consument plaatsvindt. Het is belangrijk dat we onze kennis en kunde aan het buitenland laten zien en delen of liever gezegd vermenigvuldigen.

Tijdens de World of Health Care wordt er, in een geheel unieke stijl, de focus gericht op het verbeteren van de internationale gezondheidszorg met inbreng van Nederlandse expertise. Meer dan 500 Nederlandse zorg professionals, ondernemers en internationale delegaties zullen netwerken, kennisdelen en inspireren met betrekking tot mondiale- en lokale trends, uitdagingen en kansen in de gezondheidszorg.