Lancering Belgisch medical device: ‘Bedalpatch’ in stroomversnelling na succesvolle kapitaalsverhoging

Innovatieve ‘ready to market’ gepatenteerde pleister kan autonomie verhogen voor ziekenhuispatiënten en tijdsbesparend werken voor het ziekenhuispersoneel.

Vijf jaar geleden kreeg ex-kankerpatient David De Munter tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis de geniale ingeving om een nieuw type pleister te ontwikkelen. Deze pleister zorgt ervoor dat de patiënt, aangekoppeld aan een intraveneuze katheter, tóch onafhankelijk kan douchen. Dhd De Munter richtte met 2 medeoprichters de firma Bedal op voor de ontwikkeling van dit product, en de wereldwijde patentname. Vandaag maakt Bedal bekend dat het een financieringsronde met de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en een consortium van privé investeerders heeft afgerond. Door deze instap van investeerders is Bedal klaar voor de productie en verdeling vanaf najaar 2015 van de Bedalpatchnaar de zorgsector.

Volgens bedenker en mede -oprichter David De Munter heeft de Bedalpatch voordelen voor alle betrokkken partijen: “Ziekenhuizen hebben hier enorm baat bij: het gebruik van zulk een pleister resulteert in een belangrijke kostreductie op vlak van werkuren en materiaal. Op deze manier kan beter voorzien worden in de dagelijkse hygiene. Hierdoor moeten patienten minder los- en aangekoppeld worden, hetgeen de voorschriften voor reductie van infecties ondersteunt.”

Het verhaal leest als een sprookje: hoe uit iets tragisch, een man die op 23-jarige leeftijd gediagnoseerd wordt met een vergevorderd stadium kanker, toch iets goed kan komen. Voor de ontwikkeling van de Bedalpatch hebben David De Munter, samen met mede-oprichters Alexander Van Damme en Falk Beerten, subsidies aangetrokken van het IWT en FlandersCare. Voor de ontwikkeling van de Bedalpatch werd nauw samengewerkt met UZ Leuven en thuiszorgorganisatie Remedus. In de huidige kapitaalronde wordt geinvesteerd door LRM en een consortium van Belgische privé investeerders . Met de opgehaalde middelen zal Bedal de productie van de Bedalpatch opstarten en het product op de Belgische markt introduceren in het najaar van 2015.