Lead Pharma tekent samenwerkingsovereenkomst met Sanofi

Het in Nijmegen en Oss gevestigde bedrijf Lead Pharma, een participatie van PPM Oost en de BOM, heeft een goede deal gesloten met de grote internationale farmaceut Sanofi. Lead Pharma kan door de samenwerking verder werken aan de ontwikkeling van betere orale geneesmiddelen tegen auto-immuunziekten, zoals reuma en inflammatoire darmziekten. Bij auto-immuunziekten valt het lichaam zichzelf aan door een defect in het immuunsysteem.

Lead Pharma ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen om ziekten als kanker en auto-immuunziekten een halt toe te roepen. Directeur Marius Prins van PPM Oost, de grootste aandeelhouder van Lead Pharma, is zeer verheugd dat nu ook een grote farmaceut als Sanofi de potentie van deze onderneming ziet. “Mede doordat we steeds ouder worden, stijgen de kosten in de zorg explosief. We hebben innovatieve bedrijven als Lead Pharma nodig om met effectievere medicijnen de zorg toegankelijk te houden. Om die reden hebben wij vanaf de start geïnvesteerd in Lead Pharma. We hebben vervolgens van dichtbij gezien hoe hard ze bij Lead Pharma hebben gewerkt om de erkenning te krijgen van een grote marktpartij als Sanofi.”

Impuls
Sanofi heeft een wereldwijde exclusieve licentie verkregen om de door Lead Pharma geoctrooieerde kandidaatmedicijnen tegen auto-immuunziekten, na een periode van samenwerking, verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het Franse bedrijf betaalt Lead Pharma voor het behalen van een mogelijke reeks aan mijlpalen. “Deze deal betekent een enorme boost voor ons”, zegt Lead Pharma’s CEO Ad van Gorp. “Niet alleen steekt Sanofi veel geld in de ontwikkeling van onze kandidaatmedicijnen tegen auto-immuunziekten. Met het geld kunnen we óók andere ontwikkelprogramma’s een impuls geven.”

De samenwerking met een grote farmaceut is volgens Ad van Gorp erg belangrijk voor Lead Pharma. “Sanofi heeft ons grondig doorgelicht, zowel inhoudelijk, organisatorisch als procesmatig. De samenwerking is een belangrijke vorm van validatie van ons bedrijf door één van de grootste partijen uit de farmaceutische industrie. Die erkenning opent voor ons de weg om in de toekomst meer goede deals te kunnen sluiten.” Van Gorp vervolgt: “Uiteindelijk moet die weg leiden tot een beursgenoteerd, Nederlands farmaceutisch bedrijf in de regio, dat effectievere medicijnen ontwikkelt voor patiënten.”

BOM
Volgens Miriam Dragstra, directeur BOM Capital, is de rol van overheden de laatste jaren steeds belangrijker geworden bij de ontwikkeling van medicijnen. “De trajecten om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen, zijn langdurig en zeer kostbaar”, schetst Dragstra. “We zien dat farmabedrijven zelf steeds minder in eigen R&D investeren, maar dat aan kleinere bedrijven overlaten, die voor de vroege ontwikkelfase een beroep doen op overheidsgelden. Het is vervolgens aan partijen als PPM Oost en de BOM om kritisch te kijken in welke kansrijke initiatieven ze gemeenschapsgeld steken. In het geval van Lead Pharma heeft dat geweldig uitgepakt. We hopen dat het bedrijf uiteindelijk uitgroeit tot een grote, zelfstandige onderneming die zorgt voor betere geneesmiddelen en duurzame werkgelegenheid brengt in onze regio.”

Co-investering
Lead Pharma ontving EFRO-subsidies vanuit de EU en is gefinancierd door PPM Oost, de BOM (middels diverse fondsen) en drie informal investors, waaronder BioxBiosciences. Deze informal investors hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd in zowel de financiering van de onderneming als in dit uiteindelijke resultaat. Ook heeft Lead Pharma een Innovatiekrediet ontvangen van het ministerie van Economische Zaken en financiering van de Rabobank.