Met MS de berg op

Woensdag 27 mei is het Wereld MS Dag. Een dag waarop we stilstaan bij de gevolgen van de chronische ziekte Multiple Sclerose die in Nederland zo’n 17.000 mensen hebben. Op deze dag komt een bijzonder team terug in Nederland van de beklimming van de Mont Ventoux. Het is Team Vlinder dat bestaat uit mensen met MS die op 25 mei een enorme prestatie gaan leveren op de flanken van de Kale Reus van de Provence.

Met MS de berg op
Alle leden van Team Vlinder hebben maandenlang getraind om in estafettevorm minimaal 1 km de Mont Ventoux te beklimmen. Ondanks de beperkingen en hevige vermoeidheid die zij kunnen ervaren. Die beperkingen zijn bij een ieder anders, waardoor persoonlijke doelstellingen gesteld worden. Dit kan variëren van 1 km of 5 km tot en met 12 km of de gehele berg (21km) beklimmen. Deze prestaties zijn in veel gevallen vergelijkbaar als trainen voor een marathon door een gezond persoon. Bloed, zweet en tranen heeft het hen gekost en dat is straks merkbaar aan hun vastberadenheid tijdens het klimmen. Een aantal gaan op de dag zelfs verder dan de gestelde doelstelling, omdat de teamspirit hen opzweept meer te doen en te kunnen dan ze vooraf gedacht hadden.

Het is de derde keer dat Team Vlinder, samengesteld en mogelijk gemaakt door het Nationaal MS Fonds, de Mont Ventoux gaat beklimmen. De deelnemers komen verrukt terug in Nederland en kunnen nog maanden, zo niet jaren, teren op deze prestatie: “I can do the Mont Ventoux!”

Naast de persoonlijke uitdaging halen de deelnemers ook geld op voor onderzoek naar MS. Over MS is nog veel onbekend en daar moet verandering in komen wanneer we stappen willen maken in kennis over de ziekte.

Multiple Sclerose
MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel die zo’n 17.000 mensen in Nederland hebben. Wereldwijd hebben 2,5 miljoen mensen MS. De ziekte kent vele gezichten. Zo kan de een nog de hele Mont Ventoux beklimmen, terwijl de ander zorgafhankelijk is. De meeste mensen met MS hebben een vorm die hier tussenin zit. Informatie over MS: www.nationaalmsfonds.nl.