Nederlander nog niet klaar voor online huisarts

Sinds oktober bied CareToGo de mogelijkheid om via Skype een afspraak te hebben met een huisarts. In de praktijk blijkt dat er nog weinig gebruik van gemaakt wordt.

Bij traditionele huisartsenpraktijken is in veel meer dan de helft van de consulten geen fysiek contact tussen de patiënt en de arts nodig is. Beeld en geluid zijn voldoende voor een patiënt om de klacht over te brengen en voor de arts om deze te beoordelen. Met deze kennis zou men verwachten dat het idee succesvol moet zijn.

,,Je kunt de afspraak zelf plannen, hoeft er geen vrij voor te nemen en het kost minder dan de kapper maar toch maken maar weinig mensen gebruik van deze mogelijkheid. Soms omdat men twijfelt aan de betrouwbaarheid. Dat is begrijpelijk want onbekend maakt onbemind en je komt natuurlijk van alles tegen op internet. In Nederland is de kwaliteit van zorgverleners echter goed en wettelijk afgedekt. Huisartsen, ook die van CareToGo, hebben een zogenaamde BIG-registratie en een AGB-code nodig die aantonen dat ze deskundig en ervaren zijn. Betrouwbaarheid is dus geborgd” aldus een woordvoerder. ,,Grootste probleem waar we tegenaan lopen is dat men gewoonweg niet weet dat deze mogelijkheid bestaat. En onbekend maakt onbemind. De uitdaging ligt hem dus in het veranderen van de mindset. Nederlanders weten niet anders dan dat ze met gezondheidsklachten naar onze huisarts moeten. Andere oplossingen komen niet in je op omdat je het bestaan ervan niet kent. CareToGo is wat dat betreft sowieso een frisse club in het traditionele zorglandschap. Men heeft in 2014 in Den Haag op het Centraal Station ook een inloopkliniek voor huisartsenzorg geopend. Vanuit de branche werd daar in eerste instantie terughoudend op gereageerd maar we merken dat onze ideeën ook door anderen wordt opgepikt. Wij denken vanuit de patient en zijn er van overtuigd dat er een markt is voor online, betrouwbaar en snel medisch advies. De drempel is laag en de waardering van klanten is erg hoog. Dat sterkt ons in de overtuiging door te gaan maar we hebben blijkbaar een lange adem nodig.”
Voor wie het wil proberen: www.CareToGo.nl