Nieuwe gebruiksvriendelijke Volari-app. voor en door mensen met COPD

In samenwerking met meer dan 100 Nederlandse COPD-patiënten ontwikkelde Novartis de Volari-app.; een uitgebreide en gebruiksvriendelijke applicatie voor de smartphone en tablet die inzicht geeft in de dagelijkse leefstijl van COPD-patiënten en ze helpt en stimuleert om de ziekte beter te managen.

De app. houdt aan de hand van persoonlijk vastgestelde doelen scores bij van de zes belangrijkste onderdelen die het leven van een COPD-patiënt beïnvloeden: rookgedrag, de inname van medicatie, de waterconsumptie, het aantal minuten lichaamsbeweging, de kwaliteit van de nachtrust en de mate van klachten. Daarnaast wordt er een vraag gesteld over hoe iemand zich voelt.

Scores geven inzicht en werken stimulerend
Het invoeren van de gegevens is heel eenvoudig. En de patiënt kan per dag, per week of per maand aan de hand van overzichtelijke rapportages die real time oproepbaar zijn, zien hoe het met hem of haar gaat. Het voordeel daarvan is dat patiënten zich meer bewust worden van hun gedrag en patronen gaan herkennen. Dit kan ze wakkerschudden en vooral stimuleren.

Inzet patiënt bepalend voor behandeling
“De belangrijkste factor bij het behandelen van COPD is de patiënt zelf” stelt Thys van der Molen, hoogleraar astma en COPD in Huisartsengeneeskunde bij het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) en tevens betrokken bij het ontwikkelen van de app. “De inzet van de patiënt is bepalend en een dergelijke app. is een belangrijk instrument en een efficiënte mogelijkheid om hem of haar daarbij te begeleiden.”

Beloningssysteem
Goed gedrag wordt door Volari beloond met awards die in een virtuele prijzenkast komen te staan. Daarmee worden gebruikers gestimuleerd om dagelijks in te loggen en de vragen te beantwoorden. Juist dit aspect is volgens Van der Molen belangrijk omdat je dagelijks actief bezig moet zijn met het verbeteren van je gedrag en resultaten vaak pas na langere tijd zichtbaar zijn.

Luchtvochtigheid
Volari laat verder elke dag het weerbericht zien, met de actuele luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen mensen met COPD zich goed voorbereiden door bijvoorbeeld een dag later buiten te gaan sporten.
Ook is veel achtergrondinformatie (filmpjes) over COPD beschikbaar en worden praktische tips over eten, bewegen en slapen gegeven.

Delen van rapportages met zorgverleners
De rapportages van de Volari-app. kunnen worden gedeeld met bijvoorbeeld de zorgverlener of met naasten die helpen bij het managen van de ziekte. Voordeel voor artsen is dat ze in één oogopslag een volledig en objectief beeld krijgen over de afgelopen periode. De vragen die dagelijks aan de COPD-patiënten worden gesteld, zijn gebaseerd op de CCQ-vragenlijst (Clinical COPD Questionnaire) die wordt toegepast door behandelaars om de ziektelast van de patiënt in te kunnen schatten.

Volari is vrij toegankelijk en gratis te downloaden in Google Play en de App Store.