Nieuwe landelijke campagne over kankerpreventie

wkofOngeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kan worden voorkomen als we gezond eten, voldoende bewegen en een gezond gewicht hebben. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds start vandaag de bewustwordingscampagne Samen Kanker Voorkomen om het belang van een gezonde leefstijl bij de preventie van kanker onder de aandacht te brengen.

Tweederde van de Nederlanders denkt zelf weinig te kunnen doen aan hun risico op kanker. Dat is de conclusie uit onderzoek bij het algemeen publiek. Voorlichting en bewustzijn over de preventie van kanker is van levensbelang, benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, want door middel van gezonde keuzes in onze voeding en leefstijl kunnen we de kans op kanker verkleinen.

Wanneer gevraagd wordt naar wat men denkt zelf te kunnen doen om het risico op kanker te verlagen noemt slechts 6 procent het behouden van een gezond gewicht, terwijl dit (na niet roken) de belangrijkste maatregel is voor een lager risico op kanker. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat jaarlijks bijna 5.000 nieuwe gevallen van kanker in Nederland gerelateerd zijn aan overgewicht.

De landelijke bewustwordingscampagne Samen Kanker Voorkomen wordt onder de aandacht gebracht via spotjes op radio en tv. De campagne heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de belangrijke rol van gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht bij kankerpreventie. Op de website samenkankervoorkomen.nl wordt uitgebreide informatie en praktisch advies gegeven over voeding, leefstijl en kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat een gezonde leefstijl geen garantie is tegen kanker. Ook mensen die gezond eten en leven kunnen helaas kanker krijgen, maar een gezonde leefstijl is wel essentieel om de kans op kanker te verkleinen.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Gelukkig weten al veel mensen dat voor de preventie van kanker het heel belangrijk is om niet te roken of om daarmee te stoppen. Helaas is de rol van voeding, lichaamsbeweging en lichaamsgewicht bij de preventie van kanker minder bekend. Door middel van de campagne Samen Kanker Voorkomen willen we hier verandering in brengen. Een gezonde leefstijl is geen garantie tegen kanker, maar het biedt wel de beste kansen op een toekomst zonder deze ziekte. Daarnaast is een gezonde leefstijl ook na de diagnose kanker van groot belang.”