NU’91: Uitspraak rechter zet verpleegkundig Nederland op z’n kop

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn hun verpleegkundigen zeker tientallen miljoenen euro’s aan onregelmatigheidstoeslagen verschuldigd.

Dat stelt NU’91 naar aanleiding van een uitspraak van de Haagse rechtbank. In de betreffende zaak eiste een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag (ORT) op, die was opgebouwd tijdens vakanties en verlof. De rechtbank oordeelde dat een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie – waarin bepaald werd dat de ORT gezien moet worden als onderdeel van het salaris en moet worden doorbetaald tijdens vakantie en verlof – ook van toepassing op de Nederlandse situatie. Het Haga Ziekenhuis moet de verpleegkundige nu met terugwerkende kracht voor vijf jaar de toeslag uitbetalen.

Voor de hele sector zou het wel eens kunnen gaan om een achterstallige betaling van minimaal Euro150 mln, berekent NU’91. ‘In de sector werken 400.000 mensen. Als 80% daarvan recht heeft op ORT en ze gemiddeld Euro 500 terugvorderen, dan zit je daar al snel aan; aldus Michel van Erp NU’91.’

De telefoon bij de NU’91 juristen staat op dit moment roodgloeiend door vragen van verpleegkundigen die van dit recht gebruik willen maken.