Petitie Diabetes Fonds levert 31.669 handtekeningen op

Uit handen van Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds kregen Kamerleden vandaag op het Haagse Binnenhof een petitie overhandigd waarin 31.669  Nederlanders politiek, industrie en supermarkten oproepen versneld maatregelen te nemen om de suikerinname terug te dringen. Dessing: “Ondanks alle beloftes is de gemiddelde hoeveelheid suiker in ons voedsel de afgelopen jaren niet minder geworden. Dat moet nu echt gaan veranderen.”

Met de campagne Halve maatregelen die dit najaar is gestart, roept het Diabetes Fonds producenten, supermarkten én de politiek in Nederland op, versneld maatregelen te nemen. Gelijktijdig werd een online petitie gestart, die in korte tijd maar liefst 31.669 handtekeningen opleverde. “Een hoog aantal”, vindt Dessing: ” Consumenten willen graag gezonder eten, maar die keus wordt ze bepaald niet makkelijk gemaakt. Ondertussen tikt de klok door en heeft 50% van de mensen in ons land overgewicht, met een verhoogde kans op het krijgen van ziektes zoals diabetes type 2. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders heeft inmiddels diabetes type 2 en dat aantal groeit met 1000 per week. Dat betekent grote persoonlijke drama’s en een miljardenpost voor de zorgsector. Die neergaande spiraal moet echt doorbroken worden.”

Afgelopen week zat het Diabetes Fonds samen met vertegenwoordigers van industrie, retail en wetenschap om de tafel om de urgentie te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Dessing: “Ik weet dat veel producenten oprechte intenties hebben om de suikerhoeveelheid in hun producten terug te dringen. Maar het gaat te langzaam. Onze inzet is: 30% vermindering van het suikergehalte in producten en een groter aanbod in gezonde alternatieven. Daarnaast moeten supermarkten meer schapruimte vrijmaken voor suikerarm en suikervrij. Ook moet duidelijker worden welke producten geen of weinig suiker bevatten. En dat zien we terug in het groot aantal ondertekende petities,  waarin blijkt dat consumenten ons in die ambitie steunen.”