Philips en Mediq introduceren eerste handheld echo voor huisartsen

Philips' nieuwe handheld tablet echografiesysteemNet als hun stethoscoop kunnen huisartsen voortaan ook een volwaardig echografiesysteem simpelweg in hun dokterstas laten glijden en meenemen naar hun patiënt voor een onderzoek met medische beeldvorming bij hen thuis. Philips en Medisch Service Nederland (MSN), onderdeel van Mediq, kondigen vandaag aan dat ze als eerste een tablet echografiesysteem op de Nederlandse markt brengen: een klein, plat en daardoor bijzonder gemakkelijk mee te nemen apparaat dat hoogwaardige medische beelden maakt waarmee huisartsen heel eenvoudig in hun praktijk maar ook op locatie diagnostische onderzoeken kunnen uitvoeren en patiënten gerichter kunnen behandelen of doorverwijzen naar een specialist.

Huisartsen kunnen de tablet echo inzetten bij patiëntenonderzoek van de buikstreek. Zo kunnen ze constateren of juist uitsluiten of buikklachten voortkomen uit bijvoorbeeld nier- of galstenen, leverafwijkingen, ofdat het om onschuldige klachten gaat. Het systeem is door huisartsen en verloskundigen, voor wie het systeem ook direct beschikbaar komt, bovendien inzetbaar bij onderzoeken tijdens een zwangerschap. Mensen kunnen straks dichtbij huis terecht voor de veel voorkomende onderzoeken. Het systeem kan ook worden meegenomen op huisbezoek naar mensen die slecht ter been zijn, bijvoorbeeld ouderen.

Huisarts Henna Tuinfort uit Almere heeft de primeur als eerste huisarts in Nederland die het systeem inzet in haar prakijk: “Het is voor mij nu mogelijk geworden een stap verder te kijken bij klachten. Ik kan vervolgens een beter advies geven, patiënten vaak gerust stellen, maar ook gerichter doorverwijzen als dat nodig is. Ik krijg bovendien van mijn van patiënten terug dat ze het fijn vinden dat ze nu heel snel, heel dichtbij huis, bij hun eigen huisarts terecht kunnen voor een echografieonderzoek, mocht zo’n onderzoek nodig zijn.”

De kwaliteit, flexibiliteit en kosteneffectiviteit van echografietechnologie heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor wordt echo steeds vaker en op steeds meer locaties ingezet, ook buiten het ziekenhuis. Ook het aantal huisartsen dat echografie in hun praktijk wil gebruiken neemt toe nu zij een steeds prominentere rol krijgen als eerstelijns zorgverlening. Philips en MSN spelen met de introductie van de VISIQ in op deze behoefte.

De VISIQ combineert de snelle ontwikkelingen op het vlak van miniaturisatie, chiptechnologie en computerrekenkracht met de 30 jaar ervaring die Philips heeft in echografie. Het levert een ‘handheld’ echosysteem op, in staat beelden te maken van een hoge kwaliteit, voor een zeer toegankelijke prijs. Waar een regulier systeem een flinke omvang heeft, bestaat het VISIQ-systeem uit niet meer dan een tablet en een transducer. Het systeem wordt via zijn touchscreen net zo eenvoudig bediend als een smartphone of normale tablet. De VISIQ beschikt standaard over een beveiligde draadloze verbinding om onderzoeken te versturen om zo te kunnen opslaan en delen met andere zorgverleners, bijvoorbeeld de specialist in het ziekenhuis.

“Steeds meer huisartsen willen medische beeldvorming inzetten in hun praktijk om zo de kwaliteit en efficiëntie van hun dienstverlening te verhogen in een tijd dat de zorgvraag sterk stijgt en er moet worden gekeken hoe iedere patiënt nu en in de toekomst kan worden voorzien van gerichte en goede zorg”, stelt Henk Valk, General Manager van Philips Healthcare Benelux. “De VISIQ is een mijlpaal in het toegankelijk maken van hoogwaardige medische diagnostiek en voor ons een nieuwe stap in onze ambitie om met onze zorgoplossingen een rol te spelen in de totale zorgketen.”

Eind vorig jaar sloten Philips en MSN een samenwerkingsovereenkomst voor het leveren en onderhouden van een breed portfolio aan echografie-apparatuur aan huisartsenpraktijken. Om huisartsen te ondersteunen echografie in de eigen praktijk te gebruiken werken Philips en MSN samen met Heelmeesters Echografie Academie, een organisatie bestaande uit radiologen die zijn gespecialiseerd in het geven van echografietrainingen aan collega-artsen.