Philips en Sint Maartenskliniek breiden strategisch partnership uit

Philips en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen hebben vandaag aangekondigd hun bestaand strategisch partnership te versterken door deze met 5 jaar te verlengen en uit te breiden met echografie en IT dienstverlening. De nieuwe overeenkomst is een aanvulling op de bestaande 10-jarige samenwerking die in 2012 werd vastgelegd en heeft tot doel de kwaliteit van zorg en operationele bedrijfsvoering van het ziekenhuis voor lange tijd te optimaliseren in een snel veranderend zorglandschap.

Het ziekenhuis krijgt met de overeenkomst permanente toegang tot de geavanceerde Affiniti and EPIQ echografietechnologie van Philips. Ook gaat het ziekenhuis gebruik maken van Philips’ digitale beeldbeheersysteem IntelliSpace PACS voor het opslaan en uitwisselen van onderzoeksgegevens van patiënten.

Philips en de Sint Maartenskliniek werkten in 2012 samen een voor Nederland uniek dienstverleningsmodel uit, dat als eerste in Nederland was gebaseerd op het beschikbaar stellen van technologie voor een vast bedrag per maand in plaats van deze aan te schaffen. Philips levert sindsdien de beeldvormende apparatuur voor de afdeling radiologie en de operatiekamers van het ziekenhuis, dat is gespecialiseerd in orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Het gaat daarbij onder meer om MRI- en CT-scanners, mobiele en vaste röntgensystemen. Daar komt nu echografie bij voor de afdelingen Reumatologie en Anesthesiologie en het digitale beeldbeheersysteem op de afdeling Radiologie.

“Door dit vernieuwde partnership kunnen we de kwaliteit van de zorg en onze doelmatigheid verder verbeteren. De samenwerking is een goed voorbeeld hoe we met de medische industrie samenwerken aan een verregaand gestroomlijnde en geïntegreerde zorgketen waarin preventie, diagnose, behandeling en revalidatie in de thuissituatie naadloos op elkaar aan zullen sluiten om zo patiëntervaring en behandeluitkomsten te optimaliseren,” zegt Mark Van Houdenhoven voorzitter Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek

“Het verlengen en uitbreiden van onze samenwerking toont het succes en vertrouwen dat beide partijen hebben in de bestaande relatie én in de samenwerking richting de gezondheidszorg van de toekomst,” zegt Henk Valk, General Manager van Philips Healthcare Benelux. “De zorg is momenteel onderhevig aan een transitie en wij kunnen ziekenhuizen met een flexibel samenwerkingsmodel daarin optimale zekerheid bieden op het vlak van innovatie, kwaliteit en efficiëncy van de patiëntenzorg en transparantie in de investeringen in medische technologie voor de zorg nu en in de toekomst.”

Vanwege de kosteneffectiviteit en flexibiliteit is echografie een van de snelst groeiende modaliteiten op de markt voor beeldvormingssystemen. Op de afdeling Anesthesiologie wordt echografie vooral gebruikt om met behulp van beeldvorming in real-time de juiste positie te bepalen voor de naald om zo de verdovingsvloeistof heel lokaal en nauwkeurig te kunnen inspuiten. Dit verhoogt de effectiviteit en kwaliteit van de procedure. De systemen worden binnen de afdeling Reumatologie onder andere toegepast voor diagnostisch onderzoek van gewrichten, zoals kapsels, pezen en slijmbeurzen. Er kan dan bijvoorbeeld worden vastgesteld of er vocht of een ontsteking aanwezig is.

Philips heeft steeds meer meerjarensamenwerkingen met ziekenhuizen. Binnen Nederland zijn er 9 grote partnerschappen.