Stichting DON haalt ruim 1 miljoen op voor genezing diabetes type 1

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON), de stichting die zich ten doel heeft gesteld genezing van diabetes type 1 mogelijk te maken, heeft op maandag 14 november, Wereld Diabetes Dag, het recordbedrag van 1.155.275 euro opgehaald. DON stelt dit bedrag beschikbaar aan nieuw baanbrekend onderzoek. DON realiseerde de opbrengst tijdens een gala evenement ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de stichting.

Stichting DON werd in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Maarten de Gruyter, zelf type 1 patiënt: ‘Ik wil dat patiënten niet meer hoeven te leven met de grote onzekerheid van ernstige complicaties die de ziekte met zich meebrengt. Er vloeit nog altijd veel geld naar onderzoek voor care van patiënten en daarom richt stichting DON zich op cure. Wij hebben als doel de ziekte de wereld uit te helpen. Is het niet voor deze generatie, dan toch zeker voor de volgende. Deze substantiële opbrengst is een geweldige bevestiging van onze ambitie om genezing van diabetes type 1 op de kaart te zetten. Dat zoveel mensen daaraan een bijdrage willen leveren, zegt ook iets over het enorme belang.’

Van ruim 1 naar ruim 2 miljoen euro voor baanbrekend onderzoek Op de 1.155.275 euro die is opgehaald wordt door regionale-, landelijke overheden en universiteiten een aanzienlijke toeslag gelegd. En wel zo, dat het bedrag wordt verdubbeld. Het totaal bedrag wordt geïnvesteerd in nieuw baanbrekend onderzoek. Voor dit onderzoek bundelen het Leids Universitair Medisch Centrum, Hubrecht Instituut, Maastricht University en TU Eindhoven hun expertise om te komen tot een nieuwe transplantatiemethode voor patiënten met diabetes type 1.
‘Met alle opgedane kennis in de afgelopen jaren, staan we nu aan de vooravond van klinische vertalingen. Het onderzoek naar een nieuwe transplantatiemethode is hier een fantastisch voorbeeld van. Kennis wordt gedeeld en krachten worden gebundeld waardoor er binnen vijf jaar naar alle waarschijnlijkheid een stap richting de patiënt kan worden gemaakt,’ aldus Maarten de Gruyter. De wereldwijd vooraanstaande instituten gaan samenwerken in het nieuwe instituut voor regeneratieve geneeskunde, RegMed XB.

Samen sterk Stichting DON organiseerde het lustrumgala onder de naam ’10 jaar DON – Join Forces’. Er werd stilgestaan bij de afgelopen 10 jaar fundamenteel onderzoek maar vooral vooruit gekeken naar de toekomst. DON ambassadeurs René Froger, Michiel Borstlap, Tooske Ragas en Frits Sissing en vrienden van DON Jop Ubbens, Willeke Alberti, Johnny de Mol, Danny Froger, Marijn Brouwers, Buddy Vedder, Antje Monteiro, Dj Ro, Saxojoe en Kriss Kross Amsterdam zette zich belangeloos en met veel enthousiasme in om mede te zorgen voor een substantiële opbrengst.