Voor elke vrouw geldt een ander vitamine advies

Afbeeldingsresultaat voor vitamine b12Behoefte aan voedingssupplementen verschilt per leeftijd en per situatie  Omdat het lichaam van een vrouw gedurende verschillende fases andere behoeftes heeft, geeft supplementinfo.nl een vitamineadvies per leeftijdsgroep; van frisse twintigers tot vitale zeventigers. Het advies is mede afhankelijk van de specifieke situatie van de vrouw. Vrouwen kunnen eenvoudig nagaan of de beschreven situatie bij hen past en zo de juiste voedingssupplementen kiezen.

Voor twintigers
Gebruik je de anticonceptiepil? Dan is het goed een multivitaminen-mineralencomplex (multi) te gebruiken. Sommige vormen van de pil remmen namelijk de opname van onder andere vitamine B, C, E, zink, magnesium, selenium, bèta-caroteen en co-enzym Q10. Of kunnen de uitscheiding van deze stoffen via de urine juist verhogen. Hierdoor heb je een verhoogde behoefte.

Tijdens je menstruatie verlies je veel bloed. Meestal heeft je lichaam voldoende ijzer op voorraad, maar soms kan er een tekort ontstaan. Dan is aanvulling met een supplement nuttig. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes, die verzorgen het transport van zuurstof door ons lichaam. Bij weinig ijzer kan je concentratie verminderen en kun je je moe voelen.

Door te sporten voel je je fit. Het mineraal magnesium draagt bij aan meer spierkracht, spierontspanning en uithoudingsvermogen. Bovendien verlies je bij fanatiek sporten door transpiratie mineralen, die weer aangevuld moeten worden met bijvoorbeeld een multi.

Voor dertigers
Als je zwanger probeert te worden, is het belangrijk om je inname van foliumzuur te verhogen. Dit vermindert de kans op een open ruggetje bij je baby. Lopen er al koters rond? Grote kans dat ze vaak verkouden zijn. Ook je eigen weerstand kan dan wel wat extra ondersteuning gebruiken. Voedingsstoffen die daarbij helpen zijn vitamine A, C, D, E, B6 en de mineralen ijzer, selenium en zink. Gemakkelijk in te nemen met een multi.

Voor veertigers
Druk op het werk? Of maak je je soms flinke zorgen over je puberende kinderen? Bij stress is de behoefte aan vitamine C verhoogd. Ook zijn er aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte hoger is. Je kunt baat hebben bij extra vitamine C en magnesium.

Voor vijftigers
Vanaf nu moet je vitamine D gebruiken. Dit adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad. Wellicht gebruik je dit supplement al langer, maar zeker vanaf je 50ste heb je een dagelijkse aanvulling van minimaal 10 g vitamine D nodig. Met voeding krijg je kleine hoeveelheden binnen, maar dit is lang niet altijd voldoende. Bovendien is je huid minder goed in staat om vitamine D uit zonlicht op te nemen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Ook is vitamine D belangrijk om je weerstand op peil te houden en om spierkracht te behouden.

In de menopauze kan de combinatie van calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van ten minste 1200 mg calcium en 20 μg vitamine D uit alle bronnen. Dit kun je eventueel aanvullend nemen op de algemene aanbeveling.

Voor zestigers
Je lichaam kan op deze leeftijd moeite krijgen vitamine B12 op te nemen. Daarom kan het soms nuttig zijn multivitaminen of een B-complex te slikken, die specifiek zijn voor vrouwen van 50 jaar en ouder. In deze supplementen zit extra B12, essentieel voor het functioneren van je brein en de bloedsomloop. Het is belangrijk om genoeg kalium binnen te krijgen. Dit is van belang voor een gezonde bloeddruk.

Voor zeventigers
Merk je dat je minder eet? Dat kan, op deze leeftijd werken de smaak- en geurzintuigen minder, waardoor je eetlust afneemt. Een multi supplement is een zinvolle aanvulling om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Ook nu zijn vitamine D en B12 erg belangrijk. Een supplement met 20 microgram vitamine D per dag vermindert het risico op vallen en botbeuken. Belangrijk om vitaal te blijven. Een vitamine B12 supplement heeft een gunstig effect op onder andere de fitheid en concentratie.