Zwanger & 100% alcoholvrij – Hoe doe je dat?

wijnAlcohol en zwangerschap gaan niet samen. Toch blijft naar schatting zo’n 35-50% van de vrouwen in Nederland af en toe alcohol drinken als ze zwanger zijn. Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen heeft Kennisinstituut Bier het mini-magazine ‘Zwanger & 100% alcoholvrij – hoe doe je dat?’ ontwikkeld. Zorgverleners kunnen het materiaal gratis bestellen.

De redenen waarom sommige zwangere vrouwen alcohol blijven drinken zijn veelzijdig. Ze denken dat een glaasje zo nu en dan geen kwaad kan. Of dat alcohol als er nog geen placenta is aangelegd niet bij de baby komt. Ook weten ze soms niet goed wat ze als alternatief voor een wijntje of een biertje kunnen drinken. Al deze onderwerpen komen aan bod in het mini-magazine.

Met Diana Koster en Bastiaan Ragas
Het mini-magazine is laagdrempelig en niet belerend en heeft de uitstraling van een damesblad. Met een model op de cover, een vraagrubriek en een column. In de vraagrubriek beantwoordt verloskundige, vrouwencoach en schrijfster van het boek ‘perfecte moeders bestaan niet’, Diana Koster, veelgestelde vragen. En acteur, presentator, zanger en schrijver van boeken over het vaderschap, Bastiaan Ragas, tekent voor de column in het magazine.

Verantwoorde bierconsumptie
Met dit voorlichtingsmateriaal wil Kennisinstituut Bier wederom kennis verspreiden over verantwoorde bierconsumptie “Voor zwangere vrouwen is de boodschap overduidelijk: Drink geen alcohol! Maar toch blijkt dat veel vrouwen toch nog af en toe een glaasje drinken. We hebben geprobeerd om een aansprekend en laagdrempelig magazine te maken. Dat vooral informatie geeft over hoe je dat nou precies doet, alcoholvrij je zwangerschap door. Met alcoholvrije alternatieven, veelgestelde vragen en de beste smoezen als je nog niet wil vertellen dat je zwanger bent.”, legt Ivonne Sleutels, communicatiemedewerker Kennisinstituut Bier uit.

Wetenschappelijke informatie
Het materiaal is ontwikkeld met hulp van diverse zwangeren en professionals, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Het is zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijke informatie. Wie benieuwd is naar bronnen vindt meer achtergrondinformatie op www.kennisinstituutbier.nl/alcoholenzwangerschap