Aad Koster neemt afscheid van ActiZ, brancheorganisatie in de zorg

Op 1 november 2015 neemt Aad Koster afscheid van ActiZ, brancheorganisatie van zorgorganisaties in de ouderen- en thuiszorg, de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg. Aad werd 1 juli 2005 directeur van een van de voorlopers van ActiZ Z-Org/LVT en was sinds 1 juli 2006 directeur van ActiZ. Na 10 jaar is het tijd voor een nieuwe stap.

Uitgedaagd
Aad Koster: “De ouderen- en thuiszorg worden grondig hervormd en de voorbereidingen daarvan waren uitdagend, leerzaam en enerverend. Samen met collega’s, leden en bestuur van ActiZ, maar ook met betrokkenen van andere organisaties hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om te kijken of we de zorg verder kunnen verbeteren. Mijn persoonlijke ambitie was en is om de cliënt daarbij alle zeggenschap te geven. Zorg en ondersteuning moeten via maatwerk aansluiten bij de leefwereld van de cliënten. Persoonsvolgende financiering kan in heel veel gevallen die cliënt een positie geven om dat maatwerk te krijgen. Geweldig dat daar nu ook mee geëxperimenteerd wordt. Ik ben blij dat ik bij ActiZ een bijdrage heb kunnen leveren aan de stappen die we in de zorg hebben gemaakt. En dat geldt natuurlijk ook voor de enorme ontwikkelingen bij onze leden die werkzaam zijn in de zorg voor jeugd en in de geboortezorg.”

Koster: “Ik heb een prachtige baan bij een boeiende branchevereniging met nog heel veel uitdagingen. Daar blijven is daarom heel aantrekkelijk, maar na 10 jaar weggaan – juist als het goed gaat – vind ik ook heel verstandig. Voor de organisatie en voor mezelf. Het is goed om het stokje over te dragen aan een nieuwe directeur. Die kan weer nieuwe stappen zetten, want we zijn er nog niet. De hervormingen van de zorg zijn nu pas in volle gang en er is nog veel werk te doen.”

Energiek, ondernemend en gedreven
Guus van Montfort, bestuursvoorzitter van ActiZ, is enorm trots op Aad Koster en dat wat hij voor de branche en haar leden heeft bereikt: “Aad Koster speelde niet alleen extern een gezichtsbepalende rol, maar ook intern, zowel voor het bestuur als het bureau, was zijn rol cruciaal. Met zijn ondernemende mentaliteit kwam hij vaak met creatieve en goede oplossingen voor de zorg en onze leden, de zorgorganisaties. Zo zijn we veel meer gaan samenwerken met andere partijen, is innovatie een speerpunt, kwam hij met het idee om de dienstencheques te introduceren in Nederland en pleitte hij voor een maatschappelijk debat over de rafelige randen van het leven toen er veel publiciteit was over de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen.”

Van Montfort: “Het bestuur en de leden zijn Aad heel dankbaar: voor zijn deskundigheid, zijn inzicht en voor zijn tomeloze energie. Ik vind het persoonlijk een groot genoegen om met Aad samen te werken. Loyaliteit is een kernbegrip bij Aad; hij was er altijd en we hadden aan een half woord voldoende om elkaar te begrijpen. We zullen zijn energieke en gedreven persoonlijkheid missen en gaan op zoek naar een opvolger die, samen met het ActiZ-bestuur en -bureau koers kan houden in deze turbulente tijden voor de zorg. Uiteraard zullen wij bijzondere aandacht schenken aan zijn afscheid. ”

De toekomst
Aad Koster heeft al wel ideeën over wat hij na 1 november wil gaan doen. Koster: “Directeur zijn van ActiZ vraagt veel van beschikbaarheid en bereikbaarheid. Na 1 november hoop ik weer meer tijd te kunnen besteden aan mijn sociale leven. Natuurlijk ga ik ook weer iets ondernemen. Ik werk al meer dan 25 jaar voor de zorg, een sector van groot maatschappelijk belang, en dat blijft mijn passie. Ook heb ik vanaf mijn jeugd altijd met, voor en in verenigingen gewerkt, van vrijwilliger tot directeur. En dat wil ik graag ook blijven doen! We zullen het zien. De toekomst ligt open.”

ActiZ gaat op korte termijn starten met de werving van een opvolger voor Aad Koster.